Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Οι αρρυθμίες σκοτώνουν

Οι καρδιακές αρρυθμίες αποτελούν σοβαρότατο κίνδυνο για τη ζωή πολλών ανθρώπων -ακόμα και μικρής ηλικίας- αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τονίστηκε σε συνέδριο καρδιολογίας στα Χανιά. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα 3.000 έως 7.000 άνθρωποι πεθαίνουν αιφνιδιαστικά κάθε χρόνο, ενώ στις ΗΠΑ χάνουν τη ζωή τους 600.000 άνθρωποι. Ωστόσο, οι επιστήμονες θα έχουν σύντομα στην διάθεση τους ακόμα πιο αποτελεσματικά φάρμακα, όπως επεσήμανε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ερρίκος Ντυνάν» Γιώργος Θεοδωράκης. Παράλληλα, τόνισε ότι και οι επεμβάσεις που σήμερα γίνονται έχουν καλυτέρα αποτελέσματα. «Το θέμα που συζητούμε στο συνέδριο και αποτελεί και παγκόσμια συζήτηση, είναι ποιοι ασθενείς πρέπει να κάνουν αυτές τις επεμβάσεις. Συνήθως οι ασθενείς με αρρυθμίες είναι σχετικά νέοι, κάτω από τα 60, έχουν συχνά επεισόδια και δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα» τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο για να αντιμετωπισθούν οι αρρυθμίες πρέπει να υπάρχει πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και εξήγησε ότι αυτό αφορά και τον τρόπο ζωής. «Η μείωση της χοληστερίνης, ο έλεγχος του σακχαρώδη διαβήτη, η άσκηση, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου» τόνισε. Ο κ. Θεοδωράκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι ένα ποσοστό 20% των οξέων εμφραγμάτων εκδηλώνεται με αιφνίδιο θάνατο. «Η σωστή και υγιεινή διατροφή, το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί βοηθούν πάρα πολύ και πολύ λιγότερο η κατανάλωση κρέατος, που πρέπει να καταναλώνεται λιγότερο, από ότι στην σημερινή εποχή. Επίσης η μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος, θα ήθελα να το τονίσω βοηθά ιδιαίτερα το κρασί», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Παγκοσμιος οργανισμός υγείας και οινοπνευματωδη ποτά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υιοθέτησε σήμερα απόφαση που αποσκοπεί "στη μείωση της επιβλαβούς χρήσης των οινοπνευματωδών ποτών, ιδιαίτερα από τους νέους, η οποία ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους ετησίως".

Η απόφαση αυτή προβλέπει περιορισμό των διαφημίσων και την άσκηση μιας μεγαλύτερης πίεσης στις τιμές που έχουν τα κρασιά, οι μπίρες και τα άλλα οινοπνευματώδη ποτά.
Το κείμενο αυτό, το οποίο εξασφάλισε μεγάλη υποστήριξη, υιοθετήθηκε από τις 193 χώρες μέλη του ΠΟΥ στην ετήσια Συνέλευσή του στη Γενεύη.

Οι συστάσεις του ΠΟΥ σχετικά με τα οινοπνευματώδη ποτά, οι οποίες καταρτίστηκαν έπειτα από συνομιλίες δύο ετών, δεν είναι δεσμευτικές, αλλά εξυπηρετούν ως ένας "οδηγός" για τα 193 κράτη μέλη του.
Αυτές αποσκοπούν "στην ενίσχυση των εθνικών προσπαθειών υπέρ της προστασίας των πληθυσμών που κινδυνεύουν, των νέων και των ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα της επιβλαβούς χρήσης" οινοπνευματωδών ποτών.
Τα κράτη μέλη του ΠΟΥ επέμειναν στις δραματικές κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες αυτού του "ρεύματος" που το 2004 είχε σκοτώσει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, μεταξύ των οποίων 320.000 νέους ηλικίας 15 ως 29 ετών, εκφράζοντας ιδιαίτερες ανησυχίες για την αύξηση αυτής της τάσης.
Η στρατηγική που προτείνει ο ΠΟΥ επιμένει κυρίως στον αντίκτυπο του μάρκετινγκ, στο ρόλο των τιμών των οινοπνευματωδών ποτών και στην πρόληψη της οδήγησης μετά την κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών.
Η επιβλαβής χρήση οινοπνευματωδών ποτών έχει σοβαρό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και θεωρείται ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για τα προβλήματα υγείας παγκοσμίως", επισημαίνει ο ΠΟΥ στο σχετικό κείμενό του.

Οι παρενέργειες των στατινών που μειώνουν την χοληστερίνη

Οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα με στατίνες για να ρίξουν την υψηλή χοληστερίνη τους, έχουν αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από παρενέργειες, όπως δυσλειτουργία του ήπατος, ζημιά στα νεφρά, μυική αδυναμία και καταρράκτη στα μάτια, γι' αυτό θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη της υγείας τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα, που μελέτησε πάνω από 2 εκατ. άτομα, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, υπό τις καθηγήτριες Τζούλια Χιπίσλεϊ- Κοξ και Κάρολ Κούπλαντ, και δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι παρενέργειες που προκαλούν οι στατίνες, είναι χειρότερες κατά το πρώτο έτος της θεραπείας με αυτές. Η ανακάλυψη δεν είναι πάντως πιθανό να επηρεάσει την χρήση των δημοφιλών φαρμάκων με στατίνες, όπως το Lipitor της Pfizer και το Crestor της AstraZeneca, αλλά οι ερευνητές συνιστούν στους ασθενείς να έχουν συνεχώς το νου τους για πιθανές παρενέργειες.

Οι στατίνες είναι από τα πιο πετυχημένα εμπορικά φάρμακα όλων των εποχών και θεωρείται ότι έχουν εμποδίσει εκατομμύρια εμφράγματα και εγκεφαλικά. Δεν είναι όμως απαλλαγμένες κινδύνων, όπως δείχνει και η νέα μελέτη, αν και τα οφέλη τους φαίνεται να υπεραντισταθμίζουν τους κινδύνους, ιδίως όταν οι στατίνες χρησιμοποιούνται με σύνεση και στη σωστή δόση.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, για κάθε 10.000 άτομα υψηλού κινδύνου που πήραν στατίνες, υπήρξαν κατά μέσο όρο 271 λιγότερα περιστατικά καρδιοπάθειας και, από την άλλη, 74 περισσότερες περιπτώσεις δυσλειτουργίας του ήπατος, 23 περισσότερα περιστατικά νεφροπαθειών, 307 περισσότεροι με καταρράκτη και 39 με μυική αδυναμία (μυοπάθεια).

Οι παρενέργειες ήσαν παρόμοιες για όλα τα διαφορετικά είδη στατινών, εκτός από τα προβλήματα στο ήπαρ, όπου οι περισσότεροι κίνδυνοι για παρενέργειες διαπιστώθηκαν στην φλουβαστατίνη, που διατίθεται από τη Novartis με τις εμπορικές ονομασίες Lescol και Lochol.

Πηγή: (ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Οι επιδράσεις της ατμόσφαιρας στην καρδιά

Τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις κράμπες από υπερθερμία, την εξάντληση και σπανιότερα την πολυ-οργανική ανεπάρκεια λόγω υπερθερμίας (heat shock).Επίσης, έχει παρατηρηθεί αύξηση στην συχνότητα εισαγωγών οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε περιόδους καύσωνα, που φαίνεται να συσχετίζονται με την παρατηρούμενη αύξηση των συγκεντρώσεων των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, του SO2 αλλά και του όζοντος, που προάγουν τη φλεγμονώδη διεργασία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι καύσωνες του 1976 και του 1995 στην πόλη του Λονδίνου συνδέθηκαν με 15% αύξηση της ολικής θνησιμότητας κατά τη διάρκεια των ημερών της αυξημένης θερμοκρασίας, ενώ ο καύσωνας του Ιουλίου του 1987 στην Αθήνα συσχετίστηκε με 2.000 επιπλέον θανάτους, δηλαδή με 97% αύξηση της ημερήσιας θνησιμότητας. Επίσης, σε μελέτη της κλινικής μας όπου διερευνήθηκε η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της θερμοκρασίας στην εκδήλωση θανατηφόρου και μη επεισοδίου στεφανιαίας νόσου, ευρέθη ότι κατά την περίοδο της «θερμότερης» περιόδου υπάρχει μια ισχυρή σχέση (με «παράθυρο» 2-5 ημερών) μεταξύ των καρδιαγγειακών εισαγωγών και των συγκεντρώσεων των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, του SO2 αλλά και του όζοντος. Φαίνεται ότι αύξηση των τιμών των συγκεντρώσεων του καπνού κατά 50 μg/m3 οδηγεί σε αύξηση των εισαγωγών κατά 3%, ενώ αντίστοιχη αύξηση των συγκεντρώσεων του SO2 οδηγεί σε 7% αύξηση των εισαγωγών σε καρδιολογικές κλινικές. Τα σύνδρομα υπερθερμίας μπορεί να παρατηρηθούν και σε σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος (>32°C) με υψηλή σχετική υγρασία (>60%) κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, σε αλκοολικούς ή πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες, άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα, διουρητικά, αντιχολινεργικά ή σε άτομα που ζουν σε μη καλά αεριζόμενους χώρους χωρίς κλιματισμό. Τα σύνδρομα αυτά είναι πιο συνήθη να εκδηλωθούν κατά τις πρώτες μέρες του καύσωνα όπου ο οργανισμός δεν έχει ακόμα εγκλιματιστεί. Οι μηχανισμοί με τους οποίους το ανθρώπινο σώμα επιτυγχάνει εγκλιματισμό δεν είναι απολύτως γνωστοί. Ο εγκλιματισμός χρειάζεται 7 με 14 ημέρες έκθεσης. Με τον εγκλιματισμό μειώνεται ο ουδός εμφάνισης ιδρώτα, έτσι το άτομο ιδρώνει σε χαμηλότερη βασική θερμοκρασία. Ο ιδρώτας είναι ο πιο αποτελεσματικός φυσικός μηχανισμός ενάντια στη θερμοπληξία και μπορεί να παρατηρηθεί με μικρή ή και καμία μεταβολή της βασικής θερμοκρασίας του σώματος. Οσο ο ιδρώτας παραμένει, το άτομο μπορεί να αντέξει ιδιαίτερες υψηλές θερμοκρασίες αρκεί να αντικαθιστά το νάτριο και το νερό που χάνεται. Η αγγειοδιαστολή είναι ακόμα ένας μηχανισμός του σώματος να αποβάλλει θερμότητα. Οταν ο εγκλιματισμός επιτευχθεί, παρατηρείται μείωση της καρδιακής συχνότητας ενώ η παραμονή σε υψηλές θερμοκρασίες συνοδεύεται με σημαντική αύξηση του όγκου παλμού χωρίς να μεταβάλλεται η καρδιακή παροχή. Αλλες μεταβολές που παρατηρούνται είναι η μείωση της νεφρικής αιματικής ροής, η αύξηση της έκκρισης της αντιδιουρητικής ορμόνης, της αυξητικής ορμόνης και της αλδοστερόνης. Καθώς όμως το στρες της θερμοπληξίας παραμένει, η φλεβική επιστροφή ελαττώνεται και η καρδιακή παροχή μειώνεται. Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος παραμείνει υψηλότερη από τη θερμοκρασία του σώματος, ο οργανισμός δεν μπορεί να αποβάλλει θερμότητα και εμφανίζεται υπερπυρεξία.
Οι μυϊκές κράμπες είναι η πιο καλοήθης μορφή συνδρόμου υπερθερμίας. Συνήθως ακολουθούν έντονη άσκηση χωρίς όμως το άτομο να έχει εκτεθεί άμεσα σε ήλιο ή σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, για αυτό μπορεί να συμβούν και σε άτομα μη προπονημένα και ιδιαίτερα βαριά ντυμένα που έχουν εργαστεί ή αθληθεί σε ψυχρό περιβάλλον. Η θεραπεία είναι παραμονή σε δροσερό χώρο και αντικατάσταση υγρών και ηλεκτρολυτών. Σε αθλητές χορηγούνται και ισοτονικά ροφήματα ηλεκτρολυτών (Gluconate).

Η εξάντληση από ζέστη ή θερμοπληξία είναι το πιο σύνηθες σύνδρομο υπερθερμίας. Οφείλεται είτε σε έλλειψη νερού (όπως σε ηλικιωμένα άτομα που λαμβάνουν διουρητικά) είτε σε έλλειψη νατρίου (ανεπαρκής πρόσληψη ηλεκτρολυτών νατρίου-χλωρίου με τη δίαιτα). Τα συμπτώματα είναι μυϊκή αδυναμία, κόπωση, δίψα, ίλιγγος, πονοκέφαλος, ανορεξία, ναυτία, εμετός, ενώ η λιποθυμία μπορεί να προηγηθεί της καταπληξίας. Παρατηρούται υπεραερισμός, έλλειψη μυϊκού συντονισμού, ευερεθιστότητα, μειωμένη κρίση και σύγχυση έως και απώλεια αισθήσεων. Συνήθως αποδίδει η από του στόματος ή ενδοφλέβια αργή χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών σε 48 ώρες.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο από υπερθερμία είναι το σοβαρότερο σύνδρομο. Συμβαίνει όταν το σώμα αδυνατεί να αποβάλει θερμότητα και η θερμοκρασία σώματος είναι συχνά μεγαλύτερη από 41°C. Τα συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα ξεκινούν απότομα με πονοκέφαλο, κολλώδη ομιλία, ίλιγγο, λιποθυμία, σύγχυση, σπασμούς και κώμα. Δεν παρατηρούνται εστιακά νευρολογικά σημεία. Η κλασική μορφή αυτού του πολυοργανικού συνδρόμου προσβάλλει άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα που λαμβάνουν διουρητική θεραπεία, σακχαροδιαβητικούς και αλκοολικούς. Τα πρώτα σημεία είναι ο πονοκέφαλος και η σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>41).
Η προφύλαξη από όλες τις παραπάνω καταστάσεις περιλαμβάνει τη λήψη αρκετών υγρών, κυρίως νερού και ελαφρά σίτιση, το ντύσιμο με ελαφρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα, την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, τα συχνά δροσερά ντους και την αποφυγή σωματικής άσκησης. Εδώ ο ρόλος της μεσογειακής ελληνικής δίαιτας γίνεται καίριος καθώς λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος είναι εύπεπτη, παρέχει την κατάλληλη ενίσχυση του οργανισμού σε ηλεκτρολύτες, ακόμα και σε όσους λαμβάνουν διουρητικά, έχει μικρή ικανότητα θερμογένεσης, βοηθώντας στη διατήρηση της θερμοκρασίας σώματος στα φυσιολογικά επίπεδα και παρέχει την αναγκαία αντιφλεγμονώδη, καρδιοπροστατευτική ασπίδα. Επίσης, καλό είναι σε συνθήκες καύσωνα να αποφεύγεται η κατανάλωση ποτών που περιέχουν καφεΐνη και γλυκόζη καθώς η καφεΐνη έχει διουρητική ιδιότητα αυξάνοντας την αποβολή νερού ενώ η γλυκόζη κατακρατά νερό στο στομάχι εμποδίζοντας την απορρόφησή του, οδηγώντας έτσι συνεργικά σε συνθήκες αφυδάτωσης.

Οι επιδράσεις του καφέ

Η πλειοψηφία των ενηλίκων καταναλώνει καφεΐνη σε καθημερινή βάση. Ένας στους δύο ενήλικες εκτιμάται ότι προσλαμβάνει περισσότερα από 300 mg καφεΐνης την ημέρα.


Η ευαισθησία στην καφεΐνη σύμφωνα με τους ειδικούς έχει την τάση να αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε. Τα παιδιά μεταβολίζουν την καφεΐνη γρηγορότερα από τους ενήλικες.
Η καφεΐνη περιέχεται φυσικά σε πολλά φυτά, όπως οι κόκκοι του καφέ, τα φύλλα του τσαγιού και οι καρποί του κακάο. Χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε πολλά ροφήματα και τρόφιμα. Οι πιο κοινές πηγές καφεΐνης είναι ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και η σοκολάτα.

Για να έχετε μια ιδέα της ποσότητας καφεΐνης που προσλαμβάνετε, θυμηθείτε ότι:

* 1 κούπα καφέ περιέχει 100 mg καφεΐνης

* 1 φλιτζάνι τσάι περιέχει 70 mg καφεΐνης

* 1 κουτί αναψυκτικό τύπου κόλα περιέχει 50 mg καφεΐνης

* 1 μπουκιά σοκολάτα περιέχει 6 mg καφεΐνης

Για τους περισσότερους ανθρώπους ποσότητα 200 έως 300 mg καφεΐνης την ημέρα δεν θεωρείται επιβλαβής. Αν όμως είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, πιθανότατα χρειάζεται να μειώσετε την ποσότητα που προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας.

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως νευρικότητα, άγχος, ευερεθιστότητα, αϋπνία, πονοκεφάλους, ναυτία, διάρροια και αρρυθμίες.

Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα αλληλεπιδρούν αρνητικά με την καφεΐνη. Σε αυτά περιλαμβάνονται κάποια αντιβιοτικά και βρογχοδιασταλτικά. Καλό είναι αν λαμβάνετε τέτοιου είδους σκευάσματα να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας σχετικά με το αν θα μπορούσε η χρήση τους σε συνδυασμό με την κατανάλωση καφεΐνης να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας.

Στην ιατρική η καφεΐνη είναι χρήσιμη ως καρδιακό τονωτικό αλλά και ως ήπιο διουρητικό.

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει εθισμό. Αν για παράδειγμα θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας χωρίς αυτήν, δεν αποκλείεται να είστε εθισμένοι. Η απότομη διακοπή της κατανάλωσης καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκεφάλους και κόπωση. Αυτά τα συμπτώματα όμως συνήθως περνούν μετά από κάποιες ημέρες.

Τι συνιστούν οι ειδικοί:

*Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων προσεκτικά και ελέγξτε την ποσότητα καφεΐνης που περιέχουν.

*Σταδιακά μειώστε την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης. Αυτό θα σας επιτρέψει να συνηθίσετε στις μικρότερες ποσότητες καφεΐνης και να μειώσετε τα συμπτώματα στέρησης από την έλλειψή της.

*Προτιμήστε να πίνετε καφέ χωρίς καφεΐνη, τσάι και σόδα.

Τα λιπίδια καταστρέφουν τη καρδιά

Σε χαμηλότερα επίπεδα της “καλής” χοληστερίνης (HDL-C), καθώς και υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εμφράγματος ή εγκεφαλικού, οδηγεί η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κατεργασμένων ή έτοιμων τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη.
Σε μία προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στις εταιρείες τροφίμων, προκειμένου να παράγουν πιο υγιή προϊόντα, εκτός από μία σειρά μελετών που έχουν διενεργηθεί, σε ορισμένες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έχουν επιβληθεί φόροι στην κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη, ώστε να καλυφθούν τα ιατρικά έξοδα που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Η προσθήκη γλυκαντικών ουσιών στα αναψυκτικά και τα ποτά τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξήσει αισθητά την ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης και θερμίδων, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που είναι η πρώτη που εξέτασε την επίπτωση της ζάχαρης στα επίπεδα του λίπους στο αίμα.
Έχοντας μελετήσει τις διατροφικές συνήθειες περισσοτέρων από 6.100 ενηλίκων, του κατέταξαν σε κατηγορίες ανάλογα με την κατανάλωση ζάχαρης και τα επίπεδα της χοληστερίνης τους. Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως, κατά μέσο όρο, το 16% των ημερήσιων θερμίδων των καταναλωτών προερχόταν από τα πρόσθετα γλυκαντικά στα τρόφιμα και τα ποτά, έναντι μόνο 10,6% τη διετία 1977-78.
Κατά μέσο όρο, η ομάδα εκείνων που έκαναν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, υπολογίστηκε πως έτρωγε 46 κουταλάκια ζάχαρης-γλυκαντικών καθημερινά, ενώ όσοι είχαν τη χαμηλότερη κατανάλωση, έτρωγαν μόνο τρία κουταλάκια ζάχαρης την μέρα. Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως τα μέσα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης ήταν χαμηλότερα σε όσους κατανάλωναν περισσότερη ζάχαρη, ενώ, αντίθετα, στην ίδια ομάδα ήταν υψηλότερη η παρουσία τριγλυκεριδίων, καθώς και η αναλογία τριγλυκεριδίων προς «καλή» χοληστερίνη.
«Είναι σημαντικό για την μακροπρόθεσμη υγεία των ανθρώπων να αρχίσουν να κοιτάνε πόση πρόσθετη ζάχαρη τρώνε και να βρουν τρόπους να την μειώσουν», δήλωσε η Μίριαμ Βος, επικεφαλής της έρευνας.
Η κατανάλωση ζάχαρης, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Καρδιολογικό Σύλλογο, πρέπει να περικοπεί δραματικά. Ειδικότερα, στις γυναίκες συστήνεται να μην καταναλώνουν περισσότερες από 100 θερμίδες από πρόσθετη κατεργασμένη ζάχαρη, ποσότητα που ισοδυναμεί με έξι περίπου κουταλάκια την ημέρα (25 γραμμάρια). Οι άνδρες, αντίστοιχα, δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες από 150 θερμίδες ή εννέα κουταλάκια ζάχαρης την ημέρα (37,5 γραμμάρια).
Οι αμερικανικές ενώσεις παραγωγών αναψυκτικών και ποτών, από την πλευρά τους, δεν αναγνωρίζουν ότι τα ποτά με ζάχαρη αποτελούν ξεχωριστό παράγοντα κινδύνου για την υγεία, είτε για καρδιοπάθεια είτε για παχυσαρκία.
Η αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διενεργήθηκε υπό τη δρα Μίριαμ Βος της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.

Βασική υποστήριξη της ζωής

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Καρδιακή ανεπάρκεια και γρίπη

Γιατί κινδυνεύουν οι άρρωστοι με χρόνιες καρδιοαναπνευστικές παθήσεις περισσότερο από όσο κινδυνεύουν άλλοι ασθενείς όταν προσβληθούν από γρίπη;
Κατ' αρχήν, η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια από τις σοβαρότερες παθήσεις των ανθρώπων, με μέση επιβίωση τα 3,5 χρόνια από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, που στην ουσία είναι η δύσπνοια σε οποιαδήποτε μορφή της. Οι διάφορες μορφές γρίπης μπορούν να προσβάλουν την καρδιά γιατί ορισμένοι ιοί (π.χ. Coxsackie) προκαλούν μυοκαρδίτιδα, και μέσω αυτής της οδού κάποιοι άρρωστοι οδηγούνται σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Ομως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, ανεξαρτήτως από την αιτία που την προκάλεσε, είναι οι λοιμώξεις. Οι οποιεσδήποτε λοιμώξεις που προκαλούνται από οποιαδήποτε μικρόβια ή ιούς. Ετσι και η γρίπη που προκαλείται από διάφορα είδη ιών επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία, γιατί οι ιοί αφ' ενός μεν προσβάλλουν την καρδιά (μυοκαρδίτιδα) και την εξασθενούν, αφ' ετέρου λόγω του πυρετού και της γενικότερης κακουχίας αυξάνουν το μεταβολισμό και αναγκάζουν την καρδιά να δουλέψει εντονότερα για να ανταποκριθεί στις μεγαλύτερες αυτές απαιτήσεις.

Με την αντίδραση αυτή η καρδιά κουράζεται, οι πιέσεις στους πνεύμονες αυξάνουν και οι πιθανότητες να αναπτυχθεί πνευμονία πολλαπλασιάζονται. Ετσι, η κατάσταση οδηγείται σε ένα φαινόμενο φαύλου κύκλου που καταλήγει σε καθολική καταπόνηση της καρδιάς. Αυτά μπορούν να συμβούν σε κάθε μορφή γρίπης, και όχι μόνο στη συγκεκριμένη τελευταία που παρουσιάστηκε στο Μεξικό και ταλαιπωρεί σήμερα τον πλανήτη. Γι' αυτό και η σύσταση των γιατρών να εμβολιάζονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού αποτελεί ιατρικό καθήκον. Ευτυχώς, η τελευταία γρίπη μέχρι σήμερα δεν έδειξε μεγαλύτερη επικινδυνότητα σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες.

Ομως, θα πρέπει να λεχθεί ότι η συχνότητα της καρδιακής ανεπάρκειας στο γενικό πληθυσμό αυξάνει με την πάροδο της ηλικίας. Ενα στα 100 άτομα πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικίες κάτω των 65 ετών, ενώ ο αριθμός των πασχόντων δεκαπλασιάζεται για ηλικίες άνω των 65 ετών.

Πολλές από τις παθήσεις της καρδιάς μπορεί να καταλήξουν σε καρδιακή ανεπάρκεια, όμως η πάθηση που προκαλεί συχνότερα καρδιακή ανεπάρκεια είναι η στεφανιαία νόσος. Ανω του 60% των ασθενών με στεφανιαία νόσο καταλήγουν σε καρδιακή ανεπάρκεια. Ακολουθούν σε συχνότητα, εάν δεν θεραπεύονται σωστά, η αρτηριακή υπέρταση (πίεση) και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η στεφανιαία νόσος εκδηλώνεται συνήθως δραματικά, με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το έμφραγμα αποτελεί τη συνηθέστερη επιπλοκή της στεφανιαίας νόσου και τη σοβαρότερη απειλή για καρδιακή ανεπάρκεια. Παλαιότερα, όταν δεν υπήρχαν η θρομβόλυση και η αγγειοπλαστική, τα μεγάλα σε έκταση εμφράγματα κατέληγαν σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Σήμερα, ο ασθενής με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αντιμετωπίζεται με θρομβόλυση ή αγγειοπλαστική, κατά την πρώτη κυρίως ώρα του εμφράγματος. Η τελική βλάβη είναι μικρή σε έκταση, με αποτέλεσμα να μην προκαλεί οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Ο κίνδυνος βρίσκεται στη χρόνια φάση.

Πολλές φορές το έμφραγμα δεν δημιουργεί σταθερή ουλή, με αποτέλεσμα οι στιβάδες του μυοκαρδίου να διολισθαίνουν η μια πάνω στην άλλη και να δημιουργούν παραμόρφωση του γεωμετρικού σχήματος της καρδιάς. Τότε αναπτύσσεται μακροχρόνια αυξημένη τάση στα τοιχώματα της καρδιάς, η καρδιά μεγαλώνει, ο δακτύλιος της μιτροειδούς βαλβίδας διατείνεται και τελικά δημιουργείται ανεπάρκεια της μιτροειδούς και καρδιακή διάταση, με επακόλουθο αποτέλεσμα την καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο δρόμος προς την καρδιακή ανεπάρκεια, ύστερα από ένα μέτριο σε έκταση έμφραγμα, ανοίγει εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά η αναδιαμόρφωση της αριστερής κοιλίας, δηλαδή η προσαρμογή της αρχιτεκτονικής της καρδιάς στις νέες συνθήκες μετά το έμφραγμα. Στο δρόμο αυτό προς την καρδιακή ανεπάρκεια πολλές φορές συμβάλλουν φάρμακα που αναστέλλουν την ουλοποίηση του μυοκαρδίου και τη σωστή αναδιαμόρφωση των τοιχωμάτων της καρδιάς. Τέτοια φάρμακα είναι η κορτιζόνη, τα ανοσοκατασταλτικά και τα συμπαθητικομιμητικά φάρμακα.

Συμπερασματικά, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά και η καρδιακή ανεπάρκεια αυτή καθ' εαυτή ως ξεχωριστή αρρώστια εκτροχιάζεται από μια γρίπη.

Κοινή ζάχαρη ή φρουκτόζη

Αληθεύει ότι η φρουκτόζη είναι πιο υγιεινή από τη ζάχαρη; Σε ποιες ποσότητες μπορώ να την καταναλώνω;

Πραγματικά, η φρουκτόζη είναι 30%-50% πιο γλυκιά. Συνεπώς, με λιγότερη ποσότητα έχουμε την ίδια γλυκύτητα. Επίσης, παρέχει 30%-50% λιγότερες θερμίδες και προκαλεί μικρότερη φθορά στα δόντια. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι έχει πολύ μικρή επίδραση στο σάκχαρο του αίματος:

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης (Γ.Δ.) και το Γλυκαιμικό Φορτίο (Γ.Φ.) της είναι 19 ανά 100 γραμμάρια. Ο αντίστοιχος δείκτης της κανονικής ζάχαρης είναι 68 - δηλαδή προκαλεί πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερη αύξηση σακχάρου στο αίμα.

Πού χρησιμοποιείται
Για μαγειρική χρήση, διατίθεται σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και στα σουπερμάρκετ, υγρή και σε κρυσταλλική μορφή σκόνης. Επίσης, προστίθεται ως γλυκαντικό σε προϊόντα όπως το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και η μαρμελάδα. Θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε όλα τα προϊόντα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει, γιατί η παραγωγή της είναι 4-5 φορές πιο ακριβή.

Με μέτρο
Γενικά, σας συνιστώ να αντικαθιστάτε τη ζάχαρη με φρουκτόζη ή με γλυκαντικά χωρίς θερμίδες. Όμως, η υπερβολική πρόσληψη φρουκτόζης μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων (λίπη) στο αίμα. Περιορίστε, λοιπόν, την κατανάλωση σακχάρων σε όλες τις μορφές τους - συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης. Ακόμη και τα φρούτα, δεν πρέπει να καταναλώνονται σε απεριόριστες ποσότητες. Μειώστε την πρόσληψη φρούτων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι μπανάνες και τα μάνγκο. Μην καταναλώνετε πάνω από 2 μερίδες φρούτων την ημέρα, αλλά καταναλώστε άφοβα λαχανικά: τουλάχιστον 3-5 μερίδες ημερησίως.

Φρουκτόζη η... παρεξηγημένη
Η φρουκτόζη είναι φυσικός μονοσακχαρίτης και περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στο μέλι, τα φρούτα και τα λαχανικά. Αξιολογείται ανεξάρτητα από την ινσουλίνη, διότι σε κανονικές ποσότητες αυξάνει ελάχιστα το σάκχαρο του αίματος και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που είναι ευαίσθητα στη γλυκόζη(πάσχοντες από διαβήτη). Μελέτες έδειξαν πως η φρουκτόζη ίσως είναι καλός γλυκαντικός παράγοντας στην διαβητική δίαιτα καθώς μειώνει την μεταγευματική γλυκαιμία όταν αντικαθιστά την σουκρόζη ή το άμυλο. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή στις ποσότητες.
Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρουκτόζης φαίνεται να αυξάνει την ολική και LDL χοληστερόλη. Η φρουκτόζη μεταβολίζεται στο ήπαρ σε γλυκόζη ή πιο συχνά σε κάποιο προϊόν του μεταβολισμού της γλυκόζης. Στο ήπαρ με την παρουσία του ένζυμου φρουκτοκινάση μετατρέπεται σε φωσφορική-1- φρουκτόζη, η οποία στη συνέχεια διασπάται σε γλυκεραλδεΰδη και διυδροξυ-ακετόνη, αυτές είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν από τους ιστούς σαν πηγή ενέργειας.

Η φρουκτόζη απορροφάται από το έντερο με πιο αργό ρυθμό από αυτό της γλυκόζης αλλά καταβολίζεται με γρηγορότερο ρυθμό. Η κατανάλωση φρουκτόζης σε λογικές ποσότητες είναι μη προβληματική για τους διαβητικούς τύπου Ι (ινσουλινο-εξαρτώμενους). Χρειάζεται πολύ λίγη ποσότητα ινσουλίνης για να μεταβολιστεί η φρουκτόζη - περίπου 5 φορές λιγότερη από ο,τι για τη γλυκόζη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η φρουκτόζη δε μπορεί να αντιμετωπίσει την υπογλυκαιμία, απλά και μόνο επειδή δεν παρέχει γρήγορη άνοδο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι διαβητικοί τύπου ΙΙ (που συνήθως είναι και υπέρβαροι) θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη φρουκτόζης σε όχι παραπάνω από 30 γραμ. την ημέρα.

Δολοφόνος η ζάχαρη, αθώο το λίπος

Επί χρόνια πιστεύαμε ότι το λίπος προκαλεί καρδιοπάθειες, διαβήτη και παχυσαρκία. Ομως νέα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να μην είναι αυτό ο ένοχος.

Μία από τις κλασικές πλοκές αστυνομικών μυθιστορημάτων θέλει τον εισαγγελέα, τον δήμαρχο και τους δημοσιογράφους να είναι όλοι πεπεισμένοι πως έχουν εντοπίσει τον δολοφόνο και το μόνο που μένει είναι να τον κλείσουν στη φυλακή. Ομως ένας μοναχικός ντετέκτιβ, στοιχειωμένος από τους δαίμονές του, πιστεύει ότι έχουν συλλάβει λάθος άνθρωπο. Ο πραγματικός δολοφόνος εξακολουθεί να είναι ελεύθερος, έτοιμος να σκοτώσει ξανά.

Αυτό είναι το σενάριο που παίζεται επί δεκαετίες κατά την αναζήτηση της τροφής που ευθύνεται για τις σύγχρονες επιδημίες της καρδιοπάθειας, της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Από τη δεκαετία του 1970, σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας και οι καρδιολόγοι έχουν το λίπος στα κελιά των μελλοθανάτων. Την επανάληψη της δίκης ζητούν μόνο λίγες μεμονωμένες φωνές. Πρόσφατα όμως αυξάνονται οι πιέσεις για να δοθεί χάρη. Ολο και περισσότεροι υπογραμμίζουν στοιχεία που απαλλάσσουν τα λίπη και βάζουν στο εδώλιο τους υδατάνθρακες, ιδιαίτερα το επεξεργασμένο αλεύρι και την επεξεργασμένη ζάχαρη. Διότι παρ΄ όλο που πιθανότατα δεν το γνωρίζετε, η κατηγορία εναντίον του κεκορεσμένου λίπους δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο ισχυρή. Υπάρχουν πολλές μελέτες ήδη από τη δεκαετία του 1960, οι οποίες δεν εντοπίζουν καμία σχέση ανάμεσα στη μείωση της κατανάλωσης λίπους και τη μείωση των καρδιοπαθειών- αν και μερικές τα συνδέουν.

Μελέτες σε 350.000 ασθενείς
Μια μετα-ανάλυση, δηλαδή μια μελέτη που συνδυάζει τα αποτελέσματα άλλων μελετών, δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο και διαπιστώνει: «Δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για να συμπεράνουμε ότι η διατροφή με κορεσμένα λίπη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου της στεφανιαίας ή καρδιαγγειακής νόσου». Δημοσιεύτηκε στην έγκυρη Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής και είναι μεγάλη, περιλαμβάνει 21 μελέτες που έγιναν σε σχεδόν 350.000 ασθενείς.

Επιπλέον, επισημαίνουν οι υπογράφοντες τη μετα-ανάλυση, η αντικατάσταση του κορεσμένου λίπους στη διατροφή με περισσότερους υδατάνθρακες, ιδιαίτερα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες, επιδεινώνει όλους τους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες και διαβήτη. «Είναι εντυπωσιακό», λέει ο δρ Ντάριους Μοζαφαριάν της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, «επειδή εδώ και χρόνια κάνουμε αυτό ακριβώς». Σχεδόν όλα τα γεύματα με χαμηλά λιπαρά που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη για να είναι πιο εύγευστα. Η καλή και κακή χοληστερίνη
Οι κατηγορίες κατά του κορεσμένου λίπους βασίζονται εν μέρει στο γεγονός ότι αυξάνει τα συνολικά επίπεδα της χοληστερίνης. Εντούτοις η ιδέα αυτή «βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αναγωγές που δεν υποστηρίζονται από τα στοιχεία», λέει ο Μέιρ Στάμπφερ, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Το θέμα είναι πως το κορεσμένο λίπος, μολονότι ανεβάζει τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερίνης, αυξάνει και την «καλή» ΗDL χοληστερίνη, τα υψηλότερα επίπεδα της οποίας προστατεύουν τον οργανισμό. Πριν από δύο χρόνια, ο καθηγητής Στάμπφερ συνυπέγραψε μια έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Τhe Νew Εngland Journal of Μedicine» και από την οποία διαπιστώθηκε πως η ομάδα που ακολουθούσε διατροφή με λίγους υδατάνθρακες και έτρωγε τα περισσότερα κορεσμένα λίπη είχε στο τέλος υγιέστερη αναλογία ΗDL προς LDL και έχασε το διπλάσιο βάρος απ΄ ό,τι η ομάδα που ακολουθούσε διατροφή με λίγα λίπη.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Οι έρευνες δεν εντοπίζουν καμία σχέση ανάμεσα στη μείωση της κατανάλωσης λίπους και τη μείωση των καρδιοπαθειών

Ο πραγματικός δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος...

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που δείχνουν ότι η ζάχαρη είναι πολύ πιο σοβαρή απειλή απ΄ ό,τι το λίπος είναι ήδη πολλά. Ενα ακόμη ήρθε τον περασμένο μήνα με τη μορφή μιας μεγάλης μελέτης (σε 6.000 ενηλίκους) που επιβεβαίωσε ότι η προσθήκη ζάχαρης σε επεξεργασμένες ή έτοιμες τροφές δεν είναι καλή ιδέα. Η επίδρασή της δεν είχε μελετηθεί ώς τότε. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Εμορι διαπίστωσαν ότι η πρόσθετη ζάχαρη αυξάνει το λίπος στο αίμα (τριγλυκερίδια) και μειώνει την «καλή» ΗDL χοληστερίνη, σε αντίθεση με το κορεσμένο λίπος.

Επίσης τον περασμένο μήνα δημοσιεύτηκαν άλλες δύο μελέτες που συνδέουν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Από τη μία διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες, αλλά όχι οι άνδρες, κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθειες όσο περισσότερο τρώνε τροφές όπως λευκό ψωμί, κρουασάν και τηγανίτες. Η άλλη συνέδεσε την υψηλή γλυκαιμία και το γλυκαντικό φρουκτόζη με αύξηση της αρτηριακής πίεσης στους άνδρες. Όσοι από τους θεατές είχαν πιστέψει τον μοναχικό ντετέκτιβ, είναι πλέον πεπεισμένοι πως ο πραγματικός δολοφόνος εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Οι πολλές ώρες εργασίας προκαλούν καρδιακαγγειακά προβλήματαl

Όσοι εργάζονται 10 με 11 ώρες την ημέρα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρές καρδιακές ασθένειες, ακόμα και να πάθουν καρδιακή προσβολή, απ' ότι όσοι εργάζονται 7 ώρες την ημέρα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα μίας έρευνας, που διήρκησε 11 χρόνια και έγινε σε 6.000 βρετανούς δημόσιους υπαλλήλους, δεν προσφέρουν οριστικές αποδείξεις ότι οι πολλές ώρες εργασίας προκαλούν καρδιακαγγειακά προβλήματα. Όμως δείχνουν ότι υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ των ωρών εργασίας και των ασθενειών αυτών, η οποία μπορεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, να οφείλεται στο άγχος.

Συνολικά μεταξύ των Βρετανών που πήραν μέρος στην έρευνα καταγράφηκαν 369 περιστατικά θανάτων από καρδιακά προβλήματα, μη θανατηφόρων καρδιακών προσβολών και στηθάγχης, ενώ σε όσους εργάζονται 10 με 11 ώρες την ημέρα είναι αυξημένος κατά 60% και ο κίνδυνος να εμφανίσουν ένα καρδιακό επεισόδιο.

Η εργασία για μία ή δύο ώρες πέραν των 7 δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγεικών ασθενειών.

"Φαίνεται ότι υπάρχει ένα όριο, έτσι δεν είναι τόσο κακό για την υγεία αν κανείς δουλέψει περίπου μία ώρα πέρα από το κανονικό", δήλωσε η Μαριάνα Βιρτάνεν, επιδημιολόγος του πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών στους ανθρώπους που εργάζονται πολλές ώρες είναι ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το αυξημένο σωματικό βάρος ή η υψηλή χοληστερίνη.

EΡΕΥΝΕΣ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Νέες ενδείξεις για τη σχέση του ύπνου με τον ανθρώπινο μεταβολισμό: Μελέτη στην Ολλανδία δείχνει ότι ακόμα και μία μόνο άγρυπνη νύχτα αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον κίνδυνο διαβήτη, ενώ μια δεύτερη έρευνα στις ΗΠΑ συνδέει την έλλειψη ύπνου με την εφηβική παχυσαρκία...

«Τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι η ευαισθησία στην ινσουλίνη δεν είναι σταθερή στους υγιείς ανθρώπους, αλλά εξαρτάται από τη διάρκεια του ύπνου το προηγούμενο βράδυ» γράφει στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism η ομάδα του του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Λάιντεν της Ολλανδίας.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ακόμα και μία νύχτα χωρίς αρκετό ύπνο έχει σοβαρότερες επιδράσεις στη ρύθμιση του μεταβολισμού από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί» δήλωσε στο Reuters η Δρ Έσθερ Ντόνγκα, επικεφαλής της πρώτης μελέτης και διευθύντρια του Κέντρου.
Η ορμόνη ινσουλίνη μειώνει το σάκχαρο του αίματος δίνοντας εντολή στα κύτταρα του σώματος να απορροφήσουν τη γλυκόζη και να την αξιοποιήσουν στον κυτταρικό μεταβολισμό. Στις δυτικές κοινωνίες όμως όλο και περισσότερο άνθρωποι εμφανίζουν διαβήτη τύπου ΙΙ, μια διαταραχή του μεταβολισμού που εμποδίζει τη δράση της ινσουλίνης και αυξάνει σε επικίνδυνα επίπεδα τη συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα.
Η ομάδα της Δρ Ντόνγκα εξέτασε εννέα υγιή άτομα δύο φορές, μια φορά όταν είχαν κοιμηθεί για βράδυ οκτώ ώρες και ξανά όταν είχαν κοιμηθεί μόνο τέσσερις ώρες.
Η στέρηση ύπνου βρέθηκε να μειώνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη κατά 19 έως 25 τοις εκατό.
Το συμπέρασμα αυτό έρχεται έτσι να προστεθεί σε μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι και έδειχνε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα είναι 4,5 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν υπερβολικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Οι ενδείξεις πληθαίνουν για τη στενή σχέση του ύπνου όχι μόνο με το σάκχαρο αλλά και με την επιδημία παχυσαρκίας. Έρευνα στο Ερευνητικό Κέντρο Παίδων του Σιάτλ δείχνει ότι ο μειωμένος ύπνος αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας στα έφηβα αγόρια, αλλά όχι στα κορίτσια.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο των Ακαδημαϊκών Εταιρειών Παιδιατρικής στο Βανκούβερ.
Συνολικά 723 έφηβοι από την περιοχή της Μινεσότα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις συνήθειές τους στο φαγητό και στον ύπνο και κλήθηκαν να φορούν για μια εβδομάδα επιταχυνσιόμετρα που μετρούσαν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.
Η ανάλυση έδειξε ότι όσο λιγότερο κοιμάται κανείς τόσο αυξάνει το ποσοστό λίπους στο σώμα και ο δείκτης μάζας σώματος. Η σχέση αυτή εντοπίστηκε μόνο μεταξύ των αγοριών και ήταν εντονότερη στους μαθητές γυμνασίου, σε σχέση με τους μαθητές λυκείου.
«Τα υψηλότερα επίπεδα ύπνου φαίνεται πως είναι προστατευτικός παράγοντας κατά της περίσσειας λίπους και του υψηλότερου δείκτη μάζας σώματος» στα αγόρια, καταλήγουν οι ερευνητές.
Το ίδιο φαινόμενο έχει καταγραφεί σε προηγούμενες μελέτες που διενεργήθηκαν σε παιδιά και σε ενήλικες, ο μηχανισμός του όμως παραμένει εντελώς άγνωστος.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Όταν λέμε αρτηριακή πίεση, εννοούμε την πίεση που δημιουργεί η καρδιά καθώς προωθεί το αίμα μέσα στις αρτηρίες.

Την στιγμή που η καρδιά στέλνει το αίμα (συστολή), δημιουργείται η συστολική πίεση (η μεγάλη). Την επόμενη στιγμή η καρδιά χαλαρώνει και γεμίζει με αίμα (διαστολή). Τότε δημιουργείται η διαστολική πίεση ( η μικρή). Ώστε λοιπόν και οι δύο πιέσεις είναι της καρδιάς και όταν αυξάνονται είναι είναι εξ’ ίσου βλαβερές.

Φυσιολογικά, η πίεση στους νέους είναι κατά μέσο όρο, 11 η μεγάλη και 7 η μικρή. Πιο επιστημονικά θα λέγαμε, 110 η μεγάλη και 70 η μικρή, γιατί η πίεση μετριέται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου.

Στους πιο μεγάλους, μετά τα 50, η πίεση μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερη, μέχρι 140 η μεγάλη και μέχρι 90 η μικρή. Από εκεί και πέρα η πίεση είναι βλαπτική για τον οργανισμό αφού ευθύνεται για εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση, κ.λ.π.

Πολύ συχνά μετά τα 50 με 55, εμφανίζεται πίεση πάνω από αυτά τα όρια και τότε μιλάμε για υπέρταση. Όμως χρειάζεται προσοχή: Για να πούμε ότι κάποιος είναι υπερτασικός θα πρέπει πρώτα να κάνουμε κάποιες μετρήσεις και εξετάσεις, διότι ενώ όλοι μας θα ανεβάσουμε κάποτε πίεση, δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι υπερτασικοί.

Γενικά, υπερτασικός είναι εκείνος που έχει υψηλή πίεση σε ηρεμία, αλλά την διάγνωση της υπερτάσεως θα την κάνει υπεύθυνα, μόνον ο γιατρός.

Τι πρέπει όμως να προσέξουμε για να μην έχουμε υψηλή πίεση; Και τι θα κάνουμε αν εμφανίσουμε κάποτε υπέρταση;

Για να αποφύγουμε την υπέρταση θα πρέπει να προσέξουμε κυρίως τα εξής:

1) Να περιορίσουμε το αλάτι στο φαγητό μας. Δυστυχώς ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει σήμερα πέντε φορές περισσότερο αλάτι από όσο χρειάζεται.

2) Να έχουμε το σωματικό βάρος που πρέπει.

3) Να κινούμαστε καθημερινώς όσο μπορούμε περισσότερο. Μισή με μία ώρα περπάτημα, συνήθως αρκεί.

4) Οι καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα

5) Να μην πίνουμε πάνω από 3 οινοπνευματώδη ποτά την ημέρα.

Εάν τώρα πάσχουμε από υπέρταση, αυτά τα απλά μέτρα θα μας βοηθήσουν να την ρυθμίσουμε καλύτερα. Ο γιατρός θα δώσει λιγότερα φάρμακα και βεβαίως θα είμαστε σε καλύτερη φυσική κατάσταση.

Θα τελειώσουμε διευκρινίζοντας δύο από τις πολλές παρεξηγήσεις, που σχετίζονται με την υπέρταση:

Η υπέρταση δεν προκαλεί πονοκέφαλο, παρά μόνον σε σπανιότατες περιπτώσεις. Όταν όμως έχουμε πονοκέφαλο, ανεβαίνει και η πίεση από τον πόνο.

Η φυσική πορτοκαλάδα δεν ανεβάζει την πίεση πάνω από το φυσιολογικό. Αντιθέτως, μας βοηθά να ρυθμίσουμε την πίεση καλύτερα. Η φυσική πορτοκαλάδα βοηθά να ανεβεί η πίεση όταν έχουμε υπόταση.

Άσκηση και καρδιά

Η υγεία μας εξαρτάται από τα γονίδιά μας και τον τρόπο ζωής μας.

Τα γονίδια δεν μπορούμε προς το παρόν να τα επηρεάσουμε. Γι΄αυτό το λόγο ας στρέψουμε την προσοχή μας εκεί που μπορούμε να δράσουμε δηλ. στον τρόπο ζωής μας.

Η υγιεινή ζωή συνοψίζεται σε τρεις λέξεις:

Διατροφή, κίνηση, κάπνισμα.

Για το κάπνισμα δεν χρειάζονται περίπλοκες συμβουλές. Όποιος δεν καπνίζει, να μην το ξεκινήσει ποτέ, γιατί η ιδέα ότι ΄΄έγώ το τσιγάρο θα το κάνω ότι θέλω΄΄, είναι δόλια. Έτσι ξεκίνησαν όλοι οι καπνιστές αλλά απειροελάχιστοι μπόρεσαν να το εφαρμόσουν.

Όσοι καπνίζουν, αξίζει η προσπάθεια να το κόψουν ακόμη και αν αποτυγχάνουν. Η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας και η παραίτηση είναι χειρότερη από τη επιμονή. Τουλάχιστον να το περιορίσουν διότι στο κάπνισμα ισχύει ο απλός κανόνας ΄΄όσο περισσότερο τόσο χειρότερα΄΄.

Η διατροφή είναι μεγάλο κεφάλαιο και θα αναφερθώ αναλυτικά σε άλλο άρθρο. Γενικά να έχουμε υπόψιν τους παρακάτω απλούς κανόνες:

1.Τα φυτικά προϊόντα είναι τα υγιεινότερα (λαδερά, όσπρια, σαλάτες, φρούτα).

2.Από τις ζωικές τροφές προηγείται, με διαφορά, το ψάρι, ακολουθούν τα πουλερικά και τελευταία έρχονται τα κρέατα τα οποία περιέχουν πολλές θερμίδες και κακή χοληστερίνη στο λίπος τους.

3. Το τυρί γενικά περιέχει πολλές θερμίδες και χοληστερίνη. Υπάρχει ως εναλλακτική λύση το τυρί σόγιας. Ειδικά η φέτα σόγιας είναι αρκετά νόστιμη.

4. Το αλάτι είναι μεν απαραίτητο στον οργανισμό, αλλά καταναλώνουμε πενταπλάσιο από όσο χρειαζόμαστε. Το αλάτι ΄΄σκληραίνει΄΄ τις αρτηρίες και ανεβάζει την πίεση.

5. Ο οργανισμός μας είναι ένας τέλειος μαθηματικός. Μετράει τις θερμίδες που του δίνουμε, αφαιρεί τις θερμίδες που καίμε και κανονίζει: αν πλεονάζουν οι εισερχόμενες, τις μαζεύει και τις κάνει λίπος δηλ παχαίνουμε. Αν υπερτερούν οι θερμίδες που καίμε, τότε και αυτός καίει το λίπος και αδυνατίζουμε. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

6. Η σωστή διατροφή είναι θέμα τόσο ποσότητας τροφής , αλλά και ποιότητας. Οι χοντροί αθλητές του ΄΄σούμο΄΄είναι πολύ υγιέστεροι από το κλασσικό χοντρό που βλέπουμε γύρω μας. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι τρώνε υγιεινές τροφές και βέβαια δεν καπνίζουν και γυμνάζονται.

7. Δεν είναι εφικτό να έχουμε όλοι το ιδανικό βάρος. Μπορούμε όμως να προσπαθούμε να αποφύγουμε τις ακρότητες. Πχ. Ένας πενηντάρης με ύψος 1,75 έχει ιδεώδες βάρος 75 κιλά. Το να είναι 82 κιλά δεν σημαίνει ότι έχει πρόβλημα υγείας, το να ξεφύγει όμως στα 100 κιλά, είναι πρόβλημα.

Η σωματική άσκηση, που είναι και το κυρίως θέμα του άρθρου, καλό είναι να γίνεται τουλάχιστον 3-5 φορές την εβδομάδα σε σωστή ένταση και ρυθμό για 30-45 λεπτά.

Κάποια αμερικάνικη οδηγία συνιστά να μαζεύει κανείς τουλάχιστον 14 χιλιόμετρα βάδισης την εβδομάδα.

Η καλύτερη άσκηση είναι η αερόβια, δηλ η κίνηση χωρίς να κρατάμε την αναπνοή, η οποία γυμνάζει την καρδιά και το υπόλοιπο σώμα φυσιολογικά. Τυπικά παραδείγματα αερόβιας άσκησης είναι το περπάτημα, το τζόκινγκ, το ποδήλατο και η κολύμβηση.

Αναερόβια άσκηση γίνεται στην άρση βαρών και στα ανταγωνιστικά αθλήματα όπου το άτομο προκειμένου να πετύχει κάποια μέγιστη απόδοση, σφίγγεται και κρατάει για λίγο την αναπνοή του.

Η καρδιακή συχνότητα κατά την άσκηση πρέπει γενικά να κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 σφύξεων το λεπτό. Ωστόσο αν κάποιος παίρνει καρδιολογικά φάρμακα, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του.


Τι πρέπει να προσέχετε:

· Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

· Η άσκηση θα πρέπει να ξεκινάει με προθέρμανση και να τελειώνει με ‘’αποθέρμανση’’. Οι δυο αυτοί περίοδοι πρέπει να διαρκούν περίπου πέντε- δέκα λεπτά η κάθε μία.

* Ασκηθείτε μόνο όταν αισθάνεστε καλά.
* Μην ασκείστε αμέσως μετά το φαγητό. Περιμένετε τουλάχιστον 2 ώρες.
* Χρειάζεται προσοχή στις καιρικές συνθήκες. Αποφύγετε την άσκηση με υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα όταν έχετε κουραστεί στην εργασία σας. Σε θερμοκρασία πάνω από 22-25ο Κελσίου μειώστε τον ρυθμό, δείξετε μεγαλύτερη ευαισθησία σε τυχόν συμπτώματα και πίνετε πολλά υγρά πριν και μετά την άσκηση. Η άσκηση είναι καλύτερα ανεκτή σε χαμηλή θερμοκρασία ή με ελαφρό αεράκι ή θαλάσσια αύρα.
* Προσοχή στις ανηφόρες. Μειώστε ταχύτητα και ένταση οπωσδήποτε.
* Ασκηθείτε με ελαφρά αθλητικά ρούχα και υποδήματα. Ιδιαίτερα αποφύγετε τα συνθετικά που δεν αφήνουν το σώμα να "αναπνεύσει" και φορέστε οπωσδήποτε καπέλο στον ήλιο.
* Κάθε οργανισμός είναι ένα σύνολο με ιδιαιτερότητες. Για το πρόγραμμα σωματικής σας άσκησης συζητείστε με τον γιατρό που σας παρακολουθεί.
* Για την καρδιά ωφέλιμη άσκηση είναι μόνο η αερόβια άσκηση. Το περπάτημα είναι το καλύτερο παράδειγμα.
* Μάθετε να αναγνωρίζετε τυχόν καρδιολογικά συμπτώματα κατά την διάρκεια της άσκησης: α) δυσφορία στο άνω μέρος του σώματος, όπως τον θώρακα, στα χέρια, στο λαιμό, στη γνάθο (σαγόνι). Η δυσφορία αυτή μπορεί να ποικίλει σε ένταση και να είναι σαν πόνος, κάψιμο, σφίξιμο ή πίεση. β) Αίσθημα λιποθυμίας ή λιποθυμία κατά ή μετά την άσκηση. Αν και μπορεί να μην οφείλεται στην καρδιά σταματήστε την άσκηση και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. γ) δύσπνοια (έντονο λαχάνιασμα). Η συχνότητα και το βάθος των αναπνοών φυσικά αυξάνονται με την άσκηση αλλά δεν θα πρέπει να προκαλείται δυσφορία στην ομιλία ή βήχας. Ο ρυθμός της αναπνευστικής λειτουργίας πρέπει να αποκαθίσταται σε λιγότερο από 5 λεπτά μετά την διακοπή της άσκησης.
* Να ξεκινάτε πάντα αργά και να αυξάνετε την ένταση προοδευτικά. Δίνετε έτσι την ευκαιρία στην καρδιά να προσαρμοστεί κατάλληλα.

Viagra Παρενέργειες

Είναι πιθανό να έχετε ήδη ακούσει για το VIAGRA, το οποίο είναι ένα φάρμακο για τη θεραπεία διαταραχής της στύσης, όπως είναι πιθανόν επίσης να έχετε ακούσει και κάποια συμβάντα σε καρδιοπαθείς που πήραν το συγκεκριμένο φάρμακο. Ας πούμε λοιπόν δυό λόγια για ενημέρωση όσων προτίθενται να το χρησιμοποιήσουν.

Επειδή η σεξουαλική πράξη συνοδεύεται απο αυξημένο καρδιακό έργο, που απαιτεί αυξημένη παροχή οξυγόνου στο μυοκάρδιο, η κατάσταση της καρδιακής λειτουργίας πρέπει να αξιολογείται πρίν τη χρήση του VIAGRA. Έτσι πρίν γίνει χρήση του VIAGRA απο άτομα με υποψία στεφανιαίας νόσου, καλό είναι να υποβάλλονται σε μια δοκιμασία κόπωσης ώστε να εκτιμάται η λειτουργική κατάσταση της καρδιάς, διότι δέν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν νιτρώδες υπογλώσσιο σε ενδεχόμενη στηθαγχική κρίση κατα τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής με VIAGRA. Κατά συνέπεια, ασθενής που διακομίζεται με στηθαγχική κρίση ή έμφραγμα μυοκαρδίου που συνέβη κατά τη σεξουαλική πράξη, πρέπει να ερωτάται αν πήρε VIAGRA ή να το λέει ο ίδιος αμέσως στον εφημερεύοντα ιατρό των εξωτερικών ιατρείων, πρίν του χορηγηθούν νιτρώδη. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε οτι εκτός απο το VIAGRA υπάρχουν και άλλα φάρμακα στα φαρμακεία για την εν λόγω πάθηση όπως το CIALIS και το LEVITRA.

Το βασικότερο πρόβλημα που προκύπτει με τη χρήση αυτών των φαρμάκων αφορά καρδιοπαθείς οι οποίοι παίρνουν νιτρώδη φάρμακα. Τα νιτρώδη είναι αγγειοδιασταλτικές ουσίες που κυκλοφορούν σε μορφή χαπιών, καψουλών αλλά και ως αυτοκόλλητα ''εμπλαστράκια''. Συνήθως τα χορηγούμε μετά από ένα έμφραγμα της καρδιάς και για λίγους μήνες. Σπάνια τα δίνουμε για μακροχρόνια θεραπεία. Το VIAGRA μπορεί να προκαλέσει αύξηση της υποτασικής τους δράσης. Επομένως, ταυτόχρονη χορήγηση VIAGRA και νιτρωδών, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη και απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η μεγάλη και απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης, απο τη συνέργεια του VIAGRA και των νιτρωδών, μπορεί να οδηγήσει σε ορθοστατική υπόταση, που με τη σειρά της μπορεί να εκδηλωθεί με απλή ζάλη ή ελαφρό πονοκέφαλο, αλλά και λιποθυμία (μειωμένη αιμάτωση του εγκεφάλου) και ισχαιμία του μυοκαρδίου (μειωμένη άρδευση των στεφανιαίων αγγείων). Ο συνδυασμός του VIAGRA με άλλα καρδιολογικά φάρμακα δέν αυξάνει το κίνδυνο υποτασικής κρίσης.

Στεφανιογραφία - Αγγειοπλαστική με μπαλονάκι

Η στεφανιογραφία (αγγειογραφία των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς) είναι μια επεμβατική διαγνωστική μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση-αξιολόγηση των στεφανιαίων αρτηριών. Η επέμβαση γίνεται με την εισαγωγή σε μια αρτηρία του μηρού ή του βραχίονα, πολύ λεπτών και εύκαμπτων πλαστικών καθετήρων, οι οποίοι προωθούνται μέσω της αορτής στα στόμια των στεφανιαίων αρτηριών. Εκεί εχγέεται μια ακτινοσκιερή ουσία (σκιαγραφικό), με την οποία επιτυχγάνεται η σκιαγράφηση του αυλού των στεφανιαίων αρτηριών. Οι καθετήρες μπορούν να τοποθετηθούν και μέσα στην καρδιά και να γίνει έτσι πληρέστερος έλεγχος. Έτσι με τη βοήθεια αυτών των καθετήρων μετρώνται οι πιέσεις μέσα στις καρδιακές κοιλότητες, λαμβάνονται δείγματα αίματος και έτσι μπορεί να εκτιμηθεί π.χ. η σοβαρότητα μιας βαλβιδοπάθειας και να αποφασίσουμε εάν πρέπει να χειρουργηθεί η βαλβίδα κ.λ.π.

Γενικά με τον καθετηριασμό γίνεται η μελέτη των παρακάτω νοσημάτων:

1). Στεφανιαίας νόσου

2). Βαλβιδοπαθειών

3). Μυοκαρδιοπαθειών

4). Συγγενών καρδιοπαθειών

5). Αρρυθμιών

Η εξέταση γίνεται σε μια ειδική αίθουσα που λέγεται αιμοδυναμικό εργαστήριο με ειδικό ακτινοσκοπικό εξοπλισμό όπου υπάρχει η δυνατότητα λήψης όλης της εξέτασης από διάφορες προβολές υπο μορφή βίντεο και να αποθηκευθεί σε CD-ROM. Η στεφανιογραφία διαρκεί περίπου 15-25 λεπτά ενώ για την αγγειοπλαστική χρειάζεται σαφώς περισσότερος χρόνος.

Για ορισμένους ασθενείς υπάρχει και μία εναλλακτική λύση η οποία ήδη εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Η μέθοδος αυτή γίνεται χωρίς καθετηριασμό και ονομάζεται αξονική στεφανιογραφία.

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (PCΙ)

Η αγγειοπλαστική εφαρμόστηκε πρώτη φορά σε άνθρωπο το 1977 στην Ελβετία από τον A. Gruentzing και αποτελεί εξέλιξη της στεφανιογραφίας. Είναι μια μέθοδος επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου όπως και το Βypass. Με το Βypass παρακάμπτεται η στένωση της στεφανιαίας αρτηρίας με φλεβικά μοσχεύματα ή άλλες αρτηρίες (π.χ. έσω μαστική) ενώ με την αγγειοπλαστική επιχειρείται διαστολή του στενωμένου τμήματος με ειδικό καθετήρα που στην άκρη του φέρει ένα μπαλόνι το οποίο φουσκώνει και ανοίγει την στενωμένη αρτηρία. Συνήθως ακολουθεί η τοποθέτηση ενός μεταλλικού ελατηρίου που κρατά ανοιχτή την στεφανιαία αρτηρία (stent).

Η τεχνική της αγγειοπλαστικής είναι σχεδόν ίδια με αυτή της στεφανιογραφίας με κάποιες διαφορές στον εξοπλισμό αλλά απαιτείται πολύ μεγαλύτερη εκπαίδευση και εμπειρία από τον επεμβατικό καρδιολόγο από ότι για τη στεφανιογραφία. Σήμερα έχει φτάσει να εφαρμόζεται σε όλο και περισσότερες αλλά και δυσκολότερες περιπτώσεις και αυτό οφείλεται τόσο στη βελτίωση της ποιότητας των χρησιμοποιούμενων υλικών όσο και στη μεγάλη εμπειρία των γιατρών. Η αγγειοπλαστική διενεργείται στην Ελλάδα από το 1986. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει πολύ υψηλά επίπεδα επιτυχίας, δεδομένου οτι υπάρχει εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας σε ιδιωτικά κέντρα που τίποτε δεν έχουν να ζηλέψουν απο τα αντίστοιχα της Αμερικής και της Ευρώπης, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένοι επεμβατικοί καρδιολόγοι με αποτελέσματα επιτυχίας που αγγίζουν το 100% ακόμα και στα πιο δύσκολα περιστατικά.

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω οτι η επεμβατική καρδιολογία στο τομέα της αγγειοπλαστικής απέκτησε άλλο ένα σημαντικό όπλο για την ανεπιθύμητη επιπλοκή της επαναστένωσης που είναι τα επικαλυμένα stent με διάφορες ουσίες οι οποίες δρούν τοπικά στο αγγείο και αποτρέπουν την επαναστένωση.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

1. Σε 15 και ξανά σε 30 μέρες = Γενική αίματος, Ουρία, Κρεατινίνη
2. Σε 2 μήνες και περιοδικά ανά 4 μήνες = Γενική αίματος, Σάκχαρο (και HbA1c για τους διαβητικούς), Ουρία, Κρεατινίνη, Κάλιο, Νάτριο, Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, HDL, LDL (στόχος LDL<100), SGOT, SGPT, CPK
3. Σε 3 μήνες = Δοκιμασία Κοπώσεως ή Σπινθηρογράφημα καρδιάς ή νέα στεφανιογραφία ανάλογα με τα συμπτώματα
4. Τακτική λήψη των φαρμάκων.
5. Δέν καπνίζουμε και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που μας δόθηκαν
6. Τακτική επαφή με το θεράποντα καρδιολόγο για οποιοδήποτε νέο σύμπτωμα.

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ή ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ BYPASS ?

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι κάθε ασθενής είναι μια διαφορετική περίπτωση και η απόφαση θα παρθεί μετά από μια σειρά εξετάσεων και κριτηρίων. Τα σημεία, στα οποία υπερέχει η αγγειοπλαστική, είναι το χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών, η μικρότερη ταλαιπωρία του ασθενούς, η ταχύτερη αποκατάστασή του και η δυνατότητα να επαναλάβουμε την επέμβαση πολλές φορές.

Πάντως με την τεχνολογική πρόοδο των χρησιμοποιούμενων υλικών στην αγγειοπλαστική και τη μεγάλη πλέον εμπειρία των επεμβατικών καρδιολόγων, οι εγχειρήσεις Βypass μειώθηκαν σημαντικά.

Αρχείο Αναρτήσεων