Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Υπέρταση, η μάστιγα της εποχής μας

Η υπέρταση, η υψηλή αρτηριακή πίεση, θεωρείται πλέον η σύγχρονη μάστιγα του πληθυσμού καθώς είναι υπεύθυνη για το 65% των καρδιαγγειακών παθήσεων. Και είναι γνωστό ότι ο καρδιαγγειακός θάνατος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, πάσχει από υπέρταση. Μάλιστα, εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό θα φθάσει το 30% τα επόμενα 15 έτη, δηλαδή το 2025 σχεδόν ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη θα είναι υπερτασικός.

Επιδημιολογικές μελέτες στην Ελλάδα δείχνουν πως ένας στους τρεις ενηλίκους έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση, αλλά μόνο οι μισοί ακολουθούν κάποια θεραπεία. Την ίδια στιγμή, η υπέρταση ευθύνεται για το 62% των εγκεφαλικών επεισοδίων και για το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.
Αυτές τις επισημάνσεις έκαναν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρίας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υπέρτασης που διοργανώνεται από την Πέμπτη 17 Μαρτίου μέχρι το Σάββατο 19 Μαρτίου στην Αθήνα (ξενοδοχείο Κάραβελ).

Στο μικροσκόπιο η σχέση υπέρτασης και παχυσαρκίας

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν πλήθος θεμάτων που αφορούν την υπέρταση, γεγονός που διασφαλίζεται με τη συμμετοχή δεκάδων Ελλήνων επιστημόνων αλλά και εννέα αλλοδαπών ειδικών καθώς και ομογενών ερευνητών που θα μιλήσουν για ό,τι νεότερο υπάρχει στην έρευνα και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης παγκοσμίως.
Μεταξύ άλλων θα αναπτυχθούν η σχέση υπέρτασης και παχυσαρκίας, δεδομένου ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των υπερτασικών υπάρχει και παχυσαρκία, η σημασία της διατροφής, η πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, η σχέση σακχαρώδη διαβήτη και υπέρτασης και οι βαριές βλάβες που προκαλούν όταν συνδυάζονται. Ακόμη, θα παρουσιαστούν οι συνέπειες της υπέρτασης στη καρδιά και τους νεφρούς, ενώ ειδική ενότητα θα αποτελέσει η θεραπεία της νόσου (σύγκριση παλαιών και νέων θεραπειών, επαναστατικές θεραπείες σε βαριές υπερτάσεις, ποιοι συνδυασμοί φαρμάκων είναι καλοί, και ποιοι πρέπει να αποφεύγονται κα).

Έμφραγμα καρδιάς και μολυσμένος άερας

Η μόλυνση του αέρα ευθύνεται για περισσότερα εμφράγματα από όσα μπορεί να προκαλέσει η χρήση κοκαΐνης και συνιστά κίνδυνο για την καρδιά, ανάλογου μεγέθους με το αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα βελγική επιστημονική έρευνα.

Η σωματική υπερπροσπάθεια, το σεξ, ο θυμός, η μαριχουάνα, οι μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος κ.ά. μπορούν επίσης να προκαλέσουν έμφραγμα στους ανθρώπους, σε διαφορετικό βαθμό η κάθε περίπτωση, όμως η μόλυνση της ατμόσφαιρας, ιδίως από την υπερβολική κυκλοφορία οχημάτων, αποτελεί τον ένοχο που επιδρά στο αναλογικά μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τιμ Νόουροτ του Κέντρου Περιβαλλοντικών Επιστημών του πανεπιστημίου Χάσελτ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Καθολικού Πανεπιστημίου Λουβέν του Βελγίου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, τονίζουν ότι η μόλυνση του αέρα πρέπει να ληφθεί πλέον σοβαρά υπόψη, όσον αφορά τους κινδύνους για την καρδιά. Πρέπει επίσης να παρακινήσει τους γιατρούς να σκεφτούν περισσότερο για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη σημασία από άποψη δημόσιας υγείας, σε σχέση με τους επιμέρους ατομικούς παράγοντες κινδύνου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την μόλυνση του αέρα «μείζονα περιβαλλοντικό κίνδυνο για την καρδιά» και εκτιμά ότι προκαλεί περίπου 2 εκατ. πρόωρους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Οι Βέλγοι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους δεδομένα από 36 προηγούμενες ιατρικές έρευνες και υπολόγισαν τον σχετικό κίνδυνο για την καρδιά από τους επιμέρους παράγοντες, καταλήγοντας ότι ο υψηλότερος κίνδυνος για τον πληθυσμό, αναλογικά, είναι η μόνιμη έκθεση των ανθρώπων στο κυκλοφορικό και την μόλυνση του αέρα, ενώ οι άλλοι παράγοντες (αλκοόλ, καφές, κοκαΐνη, θυμός, κούραση κ.ά.) έπονται σε βαθμό επικινδυνότητας.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι σε ατομικό επίπεδο η κοκαΐνη είναι ο πιο πιθανός παράγων να «πυροδοτήσει» ένα έμφραγμα, όμως επειδή η χρήση της είναι σπάνια, ο κίνδυνος από αυτήν στο σύνολο του πληθυσμού είναι σχετικά μικρός. Αντίθετα, επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στην περιβαλλοντική μόλυνση, ο παράγων αυτός είναι πιο σοβαρός για ένα πληθυσμό.

Αν και το παθητικό κάπνισμα δεν συμπεριλήφθηκε στους παράγοντες που επιβαρύνουν τον αέρα, οι ερευνητές είπαν ότι οι συνέπειες από αυτό είναι πιθανό να είναι παρόμοιες με την μόλυνση της ατμόσφαιρας, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, όπου εφαρμόστηκε απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, υπήρξε σημαντική μείωση των εμφραγμάτων.

Μια ξεχωριστή, αλλά συναφής έρευνα από επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν διαπίστωσε ότι τα αιωρούμενα σωματίδια στον μολυσμένο αέρα επηρεάζουν, μερικές φορές δραματικά, την λειτουργία των πνευμόνων των παιδιών, καθώς η εισπνοή τους προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς και μπορεί να πυροδοτήσει άσθμα ή να επιδεινώσει τα συμπτώματά του. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας Παιδιατρικής «Pediatrics», επισημαίνει ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην μόλυνση του αέρα, επειδή οι αεραγωγοί των πνευμόνων τους είναι μικρότεροι και το ανοσοποιητικό σύστημά τους λιγότερο ανεπτυγμένο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η καλή χοληστερίνη αυξάνει τη μακροζωία

Οι άνδρες που γιορτάζουν τα 85α γενέθλιά τους, έχουν συνήθως υψηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης στα 65 χρόνια τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι όσοι είχαν τη μεγαλύτερη «καλή» χοληστερόλη (HDL), ήταν κατά 28% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πριν τα 85, σε σχέση με όσους είχαν τη μικρότερη «καλή» χοληστερόλη.

Η αυξημένη «κακή» χοληστερόλη (LDL) και η χαμηλή «καλή» χοληστερόλη -κάτω από 40 mg/dL (χιλιοστόγραμμα ανά δεκάλιτρο)- αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές του Κέντρου Έρευνας και Επιδημιολογίας Βετεράνων της Μασαχουσέτης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό καρδιολογίας «American Journal of Cardiology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία 650 βετεράνων, όταν είχαν ηλικία περίπου 65 ετών, και τους κατέταξαν με βάση το επίπεδο «καλής» χοληστερόλης.

Συσχετίζοντας, στη συνέχεια, με το πόσο έζησαν (ή συνέχισαν να ζουν) αυτοί οι βετεράνοι, οι ερευνητές συμπέραναν ότι για κάθε 10 mg/dL που αυξανόταν η «καλή» χοληστερόλη, μειωνόταν κατά 14% η πιθανότητα θανάτου πριν τα 85 (συνολικά 375, περισσότεροι από τους μισούς, έζησαν μέχρι αυτή την ηλικία).

Επίσης, όσοι είχαν υψηλότερη «καλή» χοληστερόλη, ήσαν παράλληλα λιγότερο υπέρβαροι, δεν έπιναν περισσότερα από δύο ποτά την μέρα και κάπνιζαν λιγότερο, σε σχέση με όσους είχαν χαμηλότερη «καλή» χοληστερόλη. Πάντως οι ερευνητές απομόνωσαν την επίδραση αυτών των υπόλοιπων θετικών παραγόντων και συμπέραναν ότι η υψηλή «καλή» χοληστερόλη από μόνη της αποτελεί παράγοντα που σχετίζεται με την μακροζωία.

Ο δρ Νιρ Μπαρζιλάι του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Γήρανση του Κολλεγίου Ιατρικής «Άλμπερτ Αϊνστάιν», που δεν συμμετείχε στην έρευνα, επεσήμανε ότι η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες ενδείξεις ότι η «καλή» χοληστερόλη είναι σημαντική για τη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου, τονίζοντας ωστόσο πως το γεγονός ότι υπάρχει μια σχέση δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκην η υψηλή HDL φέρνει μακροζωία.

Επίσης υπογράμμισε ότι «είναι δύσκολο να αλλάξει κανείς το επίπεδο της καλής χοληστερόλης», κάτι που ίσως μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια της σωματικής άσκησης (αλλά όχι περισσότερο από μερικές μονάδες). Έτσι, εκτίμησε ότι ίσως πρέπει να βρεθεί ένα φάρμακο που να αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη, ώστε να ευνοεί παράλληλα και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες ήδη κάνουν τις σχετικές έρευνες και δοκιμές. Όμως παραμένει άγνωστο, όπως είπε, πόσο πρέπει να αυξηθεί η HDL για να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια, συνεπώς αποτελεί ερωτηματικό κατά πόσο τέτοια φάρμακα όντως θα κάνουν καλό στην υγεία.

Από την άλλη, σύμφωνα με την κλινική Mayo, η βιταμίνη-Β νιασίνη (που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα άπαχα κρέατα, τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια κ.α.) μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της HDL κατά 15% έως 35%, όμως έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες, όπως βλάβες στο ήπαρ και αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεσογειακή διατροφή

Τα σημαντικά οφέλη στην υγεία από τη Μεσογειακή διατροφή παρουσιάστηκαν ακόμα μια φορά σε επιστημονική εκδήλωση, από έγκριτους καθηγητές Πανεπιστημίων που διοργάνωσε το Κέντρο Μεσογειακής Δίαιτας - Διατροφής, υπό την διεύθυνση της κ. Ειρήνης Μαραζιώτη, στην κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με συντονιστή τον Καθηγητή Παθολογίας κ. Κώστα Χρυσανθόπουλο ο εισηγητής ομότιμος Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος τόνισε τις σημαντικές 
διαφορές των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων, προς το χειρότερο, τα τελευταία χρόνια, συγκριτικά με την αρχική υποδοχή της Μεσογειακής διατροφής, καθώς και τη συμβολή της, σαν προληπτικό μέτρο χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά επεισόδια και ο καρκίνος, κυρίως του πεπτικού συστήματος. Συνέστησε επίσης την εφαρμογή της Μεσογειακής διατροφής ιδιαίτερα στα παιδιά μας.

Στη συνέχεια η εισηγήτρια κ. Αναστασία Γαρούφη, επίκουρη καθηγήτρια της Παιδιατρικής και υπεύθυνη του Ιατρείου Διαταραχών των Λιπιδίων της Β.Π.Π.Κ., αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, που οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην υπερκατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων, στην έλλειψη σωματικών δραστηριοτήτων των παιδιών και την υπερβολική καθιστική ζωή.

Ακολούθως η εισηγήτρια κ. Αμαλία Γιωτοπούλου, κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc Χαροκοπείου Παν/μίου και επιστημονικός συνεργάτης του 
Κέντρου Μεσογειακής Δίαιτας-Διατροφής, παρουσίασε τη μεγάλη έρευνα που εκπονήθηκε από το Κέντρο Μεσογειακής Δίαιτας-Διατροφής σε 2500 παιδιά στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τα αποτελέσματα που αφορούσαν στις διατροφικές συνήθειες τους, έδειξαν ότι:

• 3 στα 10 παιδιά δεν τρώνε πρωινό
• 5 στα 10 παιδιά δεν παίρνουν σνακ από το σπίτι για το σχολείο
• 1 στα 10 παιδιά παίρνει όλα τα γεύματα με την οικογένειά του!
• 5 στα 10 παιδιά τρώνε πάνω από 2 φορές κόκκινο κρέας την εβδομάδα
• 6 στα 10 παιδιά θεωρούν ότι τρέφονται σωστά
• 6 στα 10 παιδιά γνωρίζουν τον όρο Μεσογειακή διατροφή και τον συνδέουν με το ελαιόλαδο.
• 7 στα 10 παιδιά διαβάζουν τη λήξη στις ετικέτες των τροφίμων.
• 8 στα 10 παιδιά τρώνε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα φαγητό απ’ έξω

Σε δεύτερο σκέλος της έρευνας ανακοινώθηκε ότι: από το 2000-2010, εξετάστηκαν 1200 υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά από τα οποία τα 174 (14,5%) είχαν διαταραχή των λιπιδίων και τα 114 (9,5%) είχαν εικόνα προδιαβήτη. Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν για οκτώ χρόνια με σωστή παρεμβατική πολιτική (γνωστική και συμπεριφορική καθοδήγηση παιδιών και γονέων) με αποτέλεσμα να γίνουν έφηβοι με φυσιολογικό βάρος σώματος και μεταβολικούς δείκτες .

Στο τέλος ο κ. Κώστας Χρυσανθόπουλος, Καθηγητής Παθολογίας Παν/μίου Πατρών τόνισε τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων, όπως προκύπτει από τελευταίες μεγάλες έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Μεσογειακή Δίαιτα τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Χρυσανθόπουλος, μειώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 9%, τους καρκίνους κατά 6%, την εμφάνιση των νόσων PARKINSON και ALZHEIMER, καθώς και τη λιποδυστροφία στην αντιρετροϊκή θεραπεία του AIDS. Δρα τέλος προστατευτικά στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας των εισηγήσεων, έδειξε για μια ακόμα φορά, ότι πρωτοβουλίες ενημέρωσης και επιμόρφωσης του κοινού, είναι πάντα εποικοδομητικές και υπάρχει ανάγκη να συνεχίζονται.

Η πολλή δουλειά τρωει τον αφέντη

Επιστήμονες του University College του Λονδίνου (UCL) μετά από έρευνα κατέληξαν πως, οι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερες από 11 ώρες καθημερινά και όχι οκτώ ώρες που είναι και το σύνηθες, αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Μίκα Κιβιμάκι, σε συνεργασία με φιλανδούς και γάλλους, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ και εκτιμούν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται μέχρι 67% για όσους δουλεύουν παραπάνω από το κανονικό.

Οι ερευνητές προχωράνε ένα βήμα παρακάτω και συστήνουν στους γιατρούς, ιδίως στους καρδιολόγους, να δίνουν πλέον μεγαλύτερη σημασία στο ζήτημα και να ρωτάνε πάντα τους ασθενείς τους σχετικά με τις ώρες εργασίας τους. Όπως υποστηρίζουν, αν αυτό γίνει καθιερωμένη πρακτική κατά τις ιατρικές επισκέψεις και τις σχετικές διαγνωστικές ερωτήσεις εκ μέρους των γιατρών, τότε θα είναι δυνατό να εντοπιστούν έγκαιρα χιλιάδες νέες περιπτώσεις ανθρώπων που κινδυνεύουν από έμφραγμα.

Οι επιστήμονες, που παρακολούθησαν από το 1985 τις εργασιακές συνήθειες και την υγεία περίπου 7.100 υπαλλήλων, ανέφεραν ότι η νέα μελέτη πρέπει να χτυπήσει «καμπανάκι κινδύνου» σε όσους εργαζόμενους κάνουν μακρές υπερωρίες, ιδίως αν έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου στον οργανισμό τους, όπως η υψηλή πίεση, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν νέες μελέτες για να διαπιστωθεί κατά πόσο βελτιώνεται η υγεία της καρδιάς των ανθρώπων, όταν πια σταματούν να δουλεύουν υπερβολικά πολλές ώρες. Ο Κιβιμάκι τόνισε ότι όσοι εργάζονται πολύ, δεν είναι ανάγκη να πανικοβληθούν από τη νέα έρευνα, θα έπρεπε όμως να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις άλλες καθημερινές συνήθειές τους, ιδιαίτερα να τρώνε υγιεινά, να ασκούνται επαρκώς σωματικά και να κρατούν υπό έλεγχο την πίεση, την χοληστερίνη και το σάκχαρο στο αίμα τους. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά, αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο, σκοτώνοντας περίπου 17,1 εκατ. ανθρώπους ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νεότερες απόψεις για το διαβήτη

Σε αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 οδηγούν οι χειρουργικές επεμβάσεις για την παχυσαρκία. Μελέτες δείχνουν δραστική μείωση των αναγκών για φάρμακα και ινσουλίνη αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση σε παχύσαρκα και διαβητικά άτομα.

Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτό το εύρημα στο δωδεκαδάκτυλο ή το λεπτό έντερο, ενώ σχετική θεραπευτική οδηγία ετοιμάζει η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, χθες ο καθηγητής Παθολογίας κ. Σωτήρης Ράπτης, ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας κ. Ιωάννης Λεκάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, με αφορμή το 7ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα Νεωτερισμοί στη Διαβητολογία, το οποίο πραγματοποιείται στις 15 και 16 Απριλίου στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στη μέθοδο ο κ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε ότι απευθύνεται σε παχύσαρκους διαβητικούς τύπου 2, οι οποίοι έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30.

Οι επεμβάσεις μείωσης βάρους (βαριατρική χειρουργική) είναι το γαστρικό μπαϊπάς, η χολοπαγκρεατική παράκαμψη, ο γαστρικός δακτύλιος και η επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι).

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, οι επεμβάσεις σε άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία αποδεικνύονται πλέον αποτελεσματικές στη θεραπευτική αντιμετώπιση των παχύσαρκων ατόμων με διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας τόσο τη νοσηρότητα όσο και τη θνησιμότητα από τις επιπλοκές του.

Ο κ. Ράπτης χαρακτήρισε τον διαβήτη ως μια σύγχρονη κοινωνική μάστιγα, κυρίως για τον δυτικό κόσμο, καθώς η συχνότητά της έχει αυξηθεί παγκοσμίως κατά δέκα φορές τα τελευταία 25 χρόνια. Εξίσου ανησυχητικοί -είπε- είναι οι αριθμοί και στην Ελλάδα, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαβήτη (το 95% τύπου 2).

Ο καθηγητής τόνισε ότι ακόμη 200.000 Ελληνες εμφανίζουν διαταραχή της γλυκόζης και από αυτούς το 70% θα εκδηλώσουν έκδηλο διαβήτη, μέσα σε μία πενταετία, εάν δεν αλλάξουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τρόπο ζωής.

Με απλά λόγια πρέπει να χάσουν βάρος, να ρυθμίσουν την αρτηριακή τους πίεση, να διακόψουν το κάπνισμα και να εντάξουν τη σωματική άσκηση στο ημερήσιο πρόγραμμά τους.

Ο κ. Λεκάκης επεσήμανε ότι υπάρχει στενή σχέση διαβήτη με καρδιαγγειακά νοσήματα, σημειώνοντας ότι οι διαβητικοί έχουν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε σχέση με όσους δεν έχουν διαβήτη.

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ
Οδηγίες για πρόληψη επιπλοκών στην καρδιά

Δύσκολη είναι η πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών σε άτομα με διαβήτη. Μπορεί όμως να επιτευχθεί -σε έναν βαθμό- με βάση τις ακόλουθες οδηγίες, που έδωσε ο καθηγητής κ. Λεκάκης.

Οι διαβητικοί πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη σε χαμηλή δόση και να διατηρούν τη γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 7%. Να ρυθμίζουν την πίεσή τους ώστε να μην ξεπερνά το 13 - 8. Σε χαμηλά επίπεδα πρέπει να βρίσκεται η χοληστερίνη (κάτω από 100 χιλ.), να γίνεται καλή ρύθμιση του σακχάρου, ενώ ο διαβητικός πρέπει να ασκείται, να τρέφεται σωστά και να μειώσει το σωματικό του βάρος.

Εξετασεις χοληστερινης

Από την προνηπιακή ηλικία των 3 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις για χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και λιπίδια τα παιδιά με γονείς που έχουν παρουσιάσει πρώιμη στεφανιαία νόσο. Τα παιδιά αυτά θεωρούνται υψηλού κινδύνου και ο έλεγχος του λιπιδαιμικού τους προφίλ από πολύ μικρή ηλικία θεωρείται απαραίτητος για την έγκαιρη διάγνωση τυχόν πρωτοπαθών δισλιπιδαιμιών (υψηλή κακή και χαμηλή καλή χοληστερόλη, υψηλά τριγλυκερίδια).

Αν αυτές μείνουν αδιάγνωστες, οδηγούν σε πρώιμη εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, που εκδηλώνεται σαν έμφραγμα μυοκαρδίου, στηθάγχη, ανάγκη για αγγειοπλαστική, μπάι πας ή ακόμη και αιφνίδιο θάνατο, όπως αναφέρει η καρδιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ της Α' Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Αμαλία Μπουφίδου, σε ανακοίνωση που θα παρουσιαστεί στο 11ο Διεθνές Συνέδριο New Trends in Cardiology στη Θεσσαλονίκη. Τα συγκεκριμένα παιδιά πρέπει να ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή υγιεινή διατροφή, άσκηση και αν χρειάζεται αγωγή με στατίνες ή άλλα υπολιπιδαιμικά φάρμακα έπειτα από κάποια ηλικία.

Οπως εξηγεί η κ. Μπουφίδου, οι δυσλιπιδαιμίες αντιπροσωπεύουν το 54% των παραγόντων του κινδύνου για οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, μεταξύ άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως αρτηριακή υπέρταση, κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, ψυχοκοινωνικοί παράγοντες και παχυσαρκία.

Μία από τις πρωτοπαθείς δυσλιπιδαιμίες, η οικογενής ετερόζυγος υπερχοληστερολαιμία, συναντάνται με συχνότητα 1:500 στον γενικό πληθυσμό και κληρονομείται από έναν γονέα. Αν μείνει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία, προκαλεί έμφραγμα στο 85% των ανδρών πριν από το εξηκοστό έτος της ηλικίας. Μια άλλη, η οικογενής συνδυασμένη δυσλιπιδαιμία (συχνότητα 0,5%), είναι υπεύθυνη για το 20% των εμφραγμάτων σε νέα άτομα.Από την προνηπιακή ηλικία των 3 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις για χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και λιπίδια τα παιδιά με γονείς που έχουν παρουσιάσει πρώιμη στεφανιαία νόσο. Τα παιδιά αυτά θεωρούνται υψηλού κινδύνου και ο έλεγχος του λιπιδαιμικού τους προφίλ από πολύ μικρή ηλικία θεωρείται απαραίτητος για την έγκαιρη διάγνωση τυχόν πρωτοπαθών δισλιπιδαιμιών (υψηλή κακή και χαμηλή καλή χοληστερόλη, υψηλά τριγλυκερίδια).

Αν αυτές μείνουν αδιάγνωστες, οδηγούν σε πρώιμη εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, που εκδηλώνεται σαν έμφραγμα μυοκαρδίου, στηθάγχη, ανάγκη για αγγειοπλαστική, μπάι πας ή ακόμη και αιφνίδιο θάνατο, όπως αναφέρει η καρδιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ της Α' Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Αμαλία Μπουφίδου, σε ανακοίνωση που θα παρουσιαστεί στο 11ο Διεθνές Συνέδριο New Trends in Cardiology στη Θεσσαλονίκη. Τα συγκεκριμένα παιδιά πρέπει να ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή υγιεινή διατροφή, άσκηση και αν χρειάζεται αγωγή με στατίνες ή άλλα υπολιπιδαιμικά φάρμακα έπειτα από κάποια ηλικία.

Οπως εξηγεί η κ. Μπουφίδου, οι δυσλιπιδαιμίες αντιπροσωπεύουν το 54% των παραγόντων του κινδύνου για οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, μεταξύ άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως αρτηριακή υπέρταση, κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, ψυχοκοινωνικοί παράγοντες και παχυσαρκία.

Μία από τις πρωτοπαθείς δυσλιπιδαιμίες, η οικογενής ετερόζυγος υπερχοληστερολαιμία, συναντάνται με συχνότητα 1:500 στον γενικό πληθυσμό και κληρονομείται από έναν γονέα. Αν μείνει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία, προκαλεί έμφραγμα στο 85% των ανδρών πριν από το εξηκοστό έτος της ηλικίας. Μια άλλη, η οικογενής συνδυασμένη δυσλιπιδαιμία (συχνότητα 0,5%), είναι υπεύθυνη για το 20% των εμφραγμάτων σε νέα άτομα.

Ασπιρίνη για καρδιοπάθειες και καρκίνο

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την ασπιρίνη. Έρευνα Βρετανών επιστημόνων υποστηρίζει πάντως ότι η κατανάλωση μιας ασπιρίνης τη μέρα σε ανθρώπους άνω των 45 ετών μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.

Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν και την παρουσίασαν στο συνέδριο της Βασιλικής Ακαδηµίας Ιατρικής τόνισαν πως τα οφέλη που έχει η χρήση ασπιρίνης μετά τα 40 ξεπερνούν τις παρενέργειες και ότι η προληπτική κατανάλωσή μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από άτομα που έχουν προδιάθεση σε καρδιοπάθειες και καρκίνο.

Τον Οκτώβρη στο περιοδικό Lancet, δημοσιεύτηκε πόρισμα στο οποίο αναφέρεται πως... το 1/4 της ασπιρίνης μειώνει κατά 25% τον κίνδυνο εµφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και κατά 1/3 τους θανάτους από αυτό.

Ετησίως, 39.000 άνθρωποι στη Βρετανία εμφανίζουν το συγκριμένο τύπο καρκίνου και 16.000 πεθαίνουν από αυτό. Ωστόσο, επισημαίνεται πως η ασπιρίνη μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά και για άλλες μορφές καρκίνου. Ο επικεφαλής της έρευνας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, Πίτερ Ρόθγουελ, δοκίμασε την ασπιρίνη στον εαυτό του.

«Πιστεύω πως σε διάστηµα πέντε έως δέκα ετών θα συνταγογραφούµε ασπιρίνη σε µεσήλικες και όχι µόνο για την αντιµετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μέχρι τότε ίσως ο κόσµος λαµβάνει το φάρµακο προληπτικά µε δική του πρωτοβουλία.

Δύσκολα µπορεί να πιστέψει κανείς πως οι ευεργετικές ιδιότητες της ασπιρίνης έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι µεµονωµένο φαινόµενο, δεδοµένου µάλιστα ότι υπάρχουν οµοιότητες στο πώς αναπτύσσονται τα διάφορα είδη καρκίνου», είπε στο συνέδριο.

Στο μεταξύ παλαιότερη έρευνα αμερικανών επιστημόνων υποστήριζε ότι η ασπιρίνη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 4.000 γυναίκες που είχαν εμφανίσει καρκίνο του μαστού, εκείνες που έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένεια. Παράλληλα μειωνόταν κατά 50% ο κίνδυνος μετάστασης του καρκίνου.

Η έρευνα, με επικεφαλής τη Michelle Holmes από την ιατρική σχολή του Harvard, ξεκίνησε το 1976 και μέχρι το 2006 εξετάστηκαν 4.164 γυναίκες. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 341 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο του μαστού.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι γυναίκες που έπαιρναν ασπιρίνη 2 με 5 ημέρες την εβδομάδα μείωναν κατά 60% τον κίνδυνο μετάστασης του καρκίνου, ενώ είχαν 71% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένεια.
Επιπλέον, όσες έπαιρναν 6 με 7 ασπιρίνες εβδομαδιαίως μείωναν τον κίνδυνο μετάστασης κατά 43% και τον κίνδυνο θανάτου κατά 64%.


Πνευμονική υπέρταση

του Γιώργου Καραβόλια, καρδιολόγου

Σημειώσεις
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση
Γνώμες

του Γιώργου Καραβόλια, καρδιολόγου, επιστημονικού υπεύθυνου Ιατρείου Πνευμονικής Υπέρτασης Β’ Καρδιολογικού τμήματος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι νόσος που χαρακτηρίζεται από προοδευτική αύξηση των πνευμονικών αγγειακών πιέσεων και αντιστάσεων. Η αύξηση των πιέσεων και των αντιστάσεων στις πνευμονικές αρτηρίες - μέσα από τις οποίες το αίμα μεταφέρεται από την καρδιά στους πνεύμονες για να εμπλουτιστεί σε οξυγόνο- οδηγεί σε δυσλειτουργία της δεξιάς κοιλίας, ανεπάρκεια των βαλβίδων, καρδιακή ανεπάρκεια και τελικά πρώιμο θάνατο. Η ΠΑΥ δεν πρέπει δε να συγχέεται με την αρτηριακή υπέρταση.

Η συχνότητα της νόσου
Η ΠΑΥ είναι σπάνια νόσος, με συχνότητα περίπου 30-50 περιστατικών ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Στην Ελλάδα υπάρχουν 350-550 ασθενείς. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 36-50 έτη, αλλά η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία. Η συχνότητά της στις γυναίκες είναι διπλάσια από ό,τι στους άνδρες.
Ορισμένες ομάδες πληθυσμού έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΠΑΥ. Ασθενείς με νόσο του κολλαγόνου, συγγενείς καρδιοπάθειες, αιμοσφαιρινοπάθειες, HIV λοίμωξη έχουν περισσότερες πιθανότητες, μέχρι και 30%, εκδήλωσης της ασθένειας.

Ποια συμπτώματα έχει
Αδυναμία, ατονία, δύσπνοια, εύκολη κόπωση είναι τα βασικά πρώιμα συμπτώματα τα οποία μάλιστα συνήθως αποδίδονται σε γενικότερη κούραση, έλλειψη καλής φυσικής κατάστασης ή σε άλλες συνηθισμένες παθήσεις, όπως το άσθμα. Συχνά, ούτε ο ασθενής ούτε ο γιατρός αναγνωρίζει την παρουσία της νόσου, γεγονός που οδηγεί σε καθυστερημένη διάγνωση κυρίως σε πιο προχωρημένα στάδια. Ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση είναι περίπου 2 χρόνια. Η εμφάνιση θωρακικού άλγους και οιδήματος στα κάτω άκρα αποτελούν εκδηλώσεις σοβαρού βαθμού ΠΑΥ.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ΠΑΥ
Ο ειδικός θα διαγνώσει την ασθένεια με καρδιακό υπέρηχο. Για την οριστική διάγνωση πρέπει να γίνει σειρά εξετάσεων που περιλαμβάνει καρδιακό καθετηριασμό, λειτουργικές δοκιμασίες των πνευμόνων, βιοχημικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, σπινθηρογράφημα και αξονική τομογραφία.
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να προσφέρει καλύτερη προοπτική για τους ασθενείς με ΠΑΥ. Έχει καταδειχτεί ότι τόσο η πρόγνωση όσο και η ανταπόκριση στη θεραπεία είναι σημαντικά καλύτερες σε ασθενείς με ηπιότερο λειτουργικό στάδιο συγκριτικά με εκείνους που ξεκινούν ειδική θεραπεία σε βαρύτερα λειτουργικά στάδια.

Η θεραπεία της ΠΑΥ
Η πνευμονική υπέρταση υπήρξε για αρκετά χρόνια μια άγνωστη νόσος. Την τελευταία μόλις δεκαπενταετία σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην κατανόηση του μηχανισμού της, στην διαγνωστική προσέγγιση και τη θεραπεία της.
Η χρόνια θεραπεία και η παρακολούθηση των ασθενών με ΠΑΥ πρέπει να γίνεται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα. Οι αντικειμενικοί στόχοι της θεραπείας είναι η μείωση των συμπτωμάτων και η βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής.
Τέλος, σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις ΠΑΥ, που είναι ανθεκτικές στη φαρμακευτική αγωγή, η μεταμόσχευση πνευμόνων ή καρδιάς και πνευμόνων αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική επιλογή.

Η μεγάλες ποσότητες ζάχαρης αυξάνουν το κίνδυνο υπέρτασης

Image BlogΗ κατανάλωση πολλών αναψυκτικών και φρουτοποτών με ζάχαρη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως υπέρτασης, με την πίεση να αυξάνεται κατ’ αναλογία με τα κουτάκια που πίνει κανείς την ημέρα, προειδοποιούν βρετανοί ερευνητές.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Hypertension», περισσότερα από 355 ml φρουτοχυμού με προσθήκη ζάχαρης ή ανθρακούχων αναψυκτικών με ζάχαρη την ημέρα είναι αρκετά για να αρχίσει να αυξάνεται η πίεση.
Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτή τη διαταραχή παραμένει άγνωστος, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πολλή ζάχαρη στο αίμα διαταράσσει τον τόνο των αιμοφόρων αγγείων και τα επίπεδα αλάτων στο σώμα.
Τα αντίστοιχα ροφήματα και αναψυκτικά δίχως ζάχαρη δεν φέρουν ανάλογο κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση λάιτ αναψυκτικών φάνηκε να μειώνει κάπως - αν και λίγο - την αρτηριακή πίεση. Όσον αφορά την καφεΐνη που περιέχεται σε πολλά αναψυκτικά, αυτή δεν φάνηκε να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.
Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ), η οποία εκδίδει την συγκεκριμένη ιατρική επιθεώρηση, λέει ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα από τρία κουτάκια αναψυκτικών και ροφημάτων με ζάχαρη την εβδομάδα.
Η μελέτη
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 2.696 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 40 έως 59 ετών, ΗΠΑ και Βρετανίας. Σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές περιστάσεις, οι εθελοντές κατέγραψαν αναλυτικά ό,τι έτρωγαν και ό,τι έπιναν, ενώ έδωσαν και δείγματα ούρων. Επιπλέον, οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση.
Όπως έδειξαν τα στοιχεία, όσοι εθελοντές έπιναν ένα ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη την ημέρα, κατανάλωναν την περισσότερη ζάχαρη στην διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες από τη διατροφή τους σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν ροφήματα με ζάχαρη – η διαφορά μεταξύ τους ήταν κατά μέσον όρο 397 θερμίδες την ημέρα.
Για κάθε έξτρα κουτάκι ροφήματος με ζάχαρη που έπιναν οι εθελοντές, η μέση συστολική πίεση (ο μεγάλος αριθμός στην μέτρηση) παρουσίαζε αύξηση κατά 1,6 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) και η μέση διαστολική πίεση (ο μικρός αριθμός στην μέτρηση) κατά 0,8 mmHg.
Επιπλέον, οι εθελοντές που έπιναν ένα ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη έτειναν να ακολουθούν λιγότερο υγιεινή διατροφή και είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν κανένα.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως «όσοι καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά ή άλλα ροφήματα με ζάχαρη, αποκτούν υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ίαν Τζ. Μπράουν, ερευνητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College στο Λονδίνο.
Και πρόσθεσε πως το πρόβλημα μπορεί να εντείνει η αυξημένη κατανάλωση άλατος, η οποία επίσης παρατηρήθηκε μεταξύ των εθελοντών της νέας μελέτης οι οποίοι κατανάλωναν καθημερινά ροφήματα με προσθήκη ζάχαρη.
Σημειώνεται ότι οι μέσες αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση υπολογίσθηκαν αφού πρώτα ελήφθησαν υπ’ όψιν οι άλλοι παράγοντες κινδύνου για υπέρταση, όπως η παχυσαρκία και η αυξημένη κατανάλωση άλατος.

Η χαμηλή τεστοστερόνη αυξάνει τις καρδιοπάθειες

Image BlogΆντρες με καρδιακή νόσο πεθαίνουν νωρίτερα αν έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.
Γίνεται σαφές ότι η χαμηλή τεστοστερόνη είναι δείκτης κινδύνου για την καρδιοπάθεια στον άντρα. Τώρα φαίνεται πως η χαμηλή τεστοστερόνη προβλέπει χειρότερα αποτελέσματα για άντρες που πάσχουν ήδη από καρδιοπάθεια. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν η χαμηλή τεστοστερόνη προκαλεί ή επιδεινώνει την καρδιοπάθεια και αν θα βοηθούσε η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Kevin S. Channer, δήλωσε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η ρύθμιση των επιπέδων της τεστοστερόνης σε φυσιολογικά πλαίσια θα μειώνει τον υπερβάλλοντα κίνδυνο που εντοπίστηκε στην έρευνα, αλλά πολλές έρευνες έχουν υποδείξει ότι αισθάνεται κάποιος καλύτερα.
Ωστόσο, έρευνες παρατήρησης, όπως του Channer, μπορεί να είναι παραπλανητικές, σημειώνει ο William O'Neill, Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Miami Miller. Ο O'Neill, που δεν έλαβε μέρος στη βρετανική έρευνα, προειδοποιεί ότι μόνο μια κλινική δοκιμή μπορεί να αποδείξει αν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Σημειώνει ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως τα κατάγματα, ο καρκίνος ή οι καρδιοπάθειες βελτιώνονται σημαντικά σε άντρες που ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Σύμφωνα με τον ερευνητή, η έρευνα δείχνει ότι η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να εντοπίσει άντρες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο καρδιοπάθειας. Όπως σημειώνει, αν κάποιος επισκεφτεί τον γιατρό και ελέγξει την τεστοστερόνη και αποδειχτεί ότι είναι σε χαμηλά επίπεδα, φαίνεται πως υπάρχει κίνδυνος καρδιοπάθειας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά και γνωστά μέτρα που μπορεί να λάβει κάποιος για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιοπάθειας. Να μειώσει το σωματικό του βάρος, την αρτηριακή πίεση, να ασκείται, να διακόψει το κάπνισμα και να μειώσει τη χοληστερόλη.
Η σχέση μεταξύ χαμηλής τεστοστερόνης και καρδιοπάθειας αφορά μόνο τους άντρες. Γυναίκες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Οι ερευνητές κάποτε θεωρούσαν ότι τα οιστρογόνα ήταν η αιτία που οι γυναίκες εμφανίζουν σχετικά λιγότερες καρδιοπάθειες από τους άντρες. Τώρα φαίνεται ότι η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που προστατεύει τους άντρες.
Η βρετανική έρευνα δείχνει ότι η ελεύθερη τεστοστερόνη είναι καλύτερος δείκτης καρδιακού κινδύνου σε σχέση με την ολική τεστοστερόνη. Ωστόσο, ο O'Neill σημειώνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η ολική τεστοστερόνη δίνει στους γιατρούς καλή εικόνα για τον κίνδυνο να εμφανίσει καρδιολογικό πρόβλημα ένας ασθενής.

Χειρουργειο για τον διαβήτη

Σε αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 οδηγούν οι χειρουργικές επεμβάσεις για την παχυσαρκία. Μελέτες δείχνουν δραστική μείωση των αναγκών για φάρμακα και ινσουλίνη αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση σε παχύσαρκα και διαβητικά άτομα.

Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτό το εύρημα στο δωδεκαδάκτυλο ή το λεπτό έντερο, ενώ σχετική θεραπευτική οδηγία ετοιμάζει η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, χθες ο καθηγητής Παθολογίας κ. Σωτήρης Ράπτης, ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας κ. Ιωάννης Λεκάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, με αφορμή το 7ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα Νεωτερισμοί στη Διαβητολογία, το οποίο πραγματοποιείται στις 15 και 16 Απριλίου στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στη μέθοδο ο κ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε ότι απευθύνεται σε παχύσαρκους διαβητικούς τύπου 2, οι οποίοι έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30.

Οι επεμβάσεις μείωσης βάρους (βαριατρική χειρουργική) είναι το γαστρικό μπαϊπάς, η χολοπαγκρεατική παράκαμψη, ο γαστρικός δακτύλιος και η επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι).

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, οι επεμβάσεις σε άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία αποδεικνύονται πλέον αποτελεσματικές στη θεραπευτική αντιμετώπιση των παχύσαρκων ατόμων με διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας τόσο τη νοσηρότητα όσο και τη θνησιμότητα από τις επιπλοκές του.

Ο κ. Ράπτης χαρακτήρισε τον διαβήτη ως μια σύγχρονη κοινωνική μάστιγα, κυρίως για τον δυτικό κόσμο, καθώς η συχνότητά της έχει αυξηθεί παγκοσμίως κατά δέκα φορές τα τελευταία 25 χρόνια. Εξίσου ανησυχητικοί -είπε- είναι οι αριθμοί και στην Ελλάδα, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαβήτη (το 95% τύπου 2).

Ο καθηγητής τόνισε ότι ακόμη 200.000 Ελληνες εμφανίζουν διαταραχή της γλυκόζης και από αυτούς το 70% θα εκδηλώσουν έκδηλο διαβήτη, μέσα σε μία πενταετία, εάν δεν αλλάξουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τρόπο ζωής.

Με απλά λόγια πρέπει να χάσουν βάρος, να ρυθμίσουν την αρτηριακή τους πίεση, να διακόψουν το κάπνισμα και να εντάξουν τη σωματική άσκηση στο ημερήσιο πρόγραμμά τους.

Ο κ. Λεκάκης επεσήμανε ότι υπάρχει στενή σχέση διαβήτη με καρδιαγγειακά νοσήματα, σημειώνοντας ότι οι διαβητικοί έχουν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε σχέση με όσους δεν έχουν διαβήτη.

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ
Οδηγίες για πρόληψη επιπλοκών στην καρδιά

Δύσκολη είναι η πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών σε άτομα με διαβήτη. Μπορεί όμως να επιτευχθεί -σε έναν βαθμό- με βάση τις ακόλουθες οδηγίες, που έδωσε ο καθηγητής κ. Λεκάκης.

Οι διαβητικοί πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη σε χαμηλή δόση και να διατηρούν τη γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 7%. Να ρυθμίζουν την πίεσή τους ώστε να μην ξεπερνά το 13 - 8. Σε χαμηλά επίπεδα πρέπει να βρίσκεται η χοληστερίνη (κάτω από 100 χιλ.), να γίνεται καλή ρύθμιση του σακχάρου, ενώ ο διαβητικός πρέπει να ασκείται, να τρέφεται σωστά και να μειώσει το σωματικό του βάρος.

Παχυσαρκία στην Ελλάδα

Ο ελληνικός διατροφικός πολιτισμός αποτελεί έναν θησαυρό για τη χώρα μας, που μπορεί να αξιοποιηθεί και να αποδώσει σε επίπεδο υγείας και οικονομίας. Με τη φράση αυτήν έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ελληνικής Διατροφής, καθηγήτρια κ. Αθηνά Λινού, στη συνάντηση της επιτροπής με εκπροσώπους των περιφερειών της χώρας.

Η κ. Λινού τόνισε ότι η Ελλάδα έχει θλιβερή πρωτιά με 180.000 παχύσαρκα και 600.000 υπέρβαρα παιδιά.

Ιπποφαές

Ιπποφαές, ένας δυναμίτης υγείας
Τζούλη Αποστολάτου
ΤΕΥΧΟΣ - Ιούνιος 2008

Ρώσοι και κινέζοι επιστήμονες το τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο. Υποστηρίζουν ότι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα, το καρότο και τον κράταιγο. Επίσης, ότι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε είναι υψηλότερη από εκείνη του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας και ότι οι φυτοστερόλες που περιέχει ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες του ελαίου της σόγιας. Επιπλέον, έχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Και όχι μόνο αυτό. Προσφέρει στον οργανισμό ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως: ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Για όλους αυτούς τους λόγους, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, αλλά και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες.

Πώς ονομάστηκε
Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα το ιπποφαές χρησιμοποιείται την τελευταία διετία, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη. Σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας. Το όνομά του το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Το ονόμασαν ιπποφαές, που στα νέα ελληνικά σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο (ίππος: άλογο, φάος: φως, λάμψη).

Πριν από τους παγετώνες...
Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη. Η παρουσία του χρονολογείται πολύ πριν την εποχή των παγετώνων. Η επιστημονική του ονομασία είναι: Ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides). Ευδοκιμεί ακόμα και στα πιο φτωχά χώματα και ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, το συναντάμε σε παράκτιες ζώνες, αλλά και σε ημιερημώδεις ή ορεινές περιοχές. Oι καρποί του μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, είναι πορτοκαλί και χυμώδεις και έχουν υπόξινη γεύση. Σύμφωνα με το «Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Ιπποφαές», το φυτό ευδοκιμεί και καλλιεργείται στην Ευρώπη και στην Ασία. Το συναντάμε κυρίως στις εξής χώρες: Κίνα, Μογγολία, Ινδία, Νεπάλ, Πακιστάν, Ρωσία, Oυκρανία, Αγγλία, Γαλλία, Δανία, Oλλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Φιλανδία, Σουηδία και Νορβηγία. Στη χώρα μας καλλιεργείται στη βόρεια Εύβοια, στην περιοχή Αχούρια.

Επιστημονικά αποδεκτό
Στην κλασική θιβετιανή φαρμακευτική βίβλο «Sibu Yidian», που έχει γραφτεί το 18ο αιώνα, τριάντα ολόκληρα κεφάλαια είναι αφιερωμένα στις θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις του φυτού. Στην Ινδία αποτελεί βασική παράμετρο της Ayurveda, ενώ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής φαρμακευτικής. Στη Μογγολία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως άριστο τονωτικό. O θρύλος λέει ότι ο Τζένγκις Χαν και ο στρατός του έπιναν χυμό από ιπποφαές, προκειμένου να αυξήσουν την αντοχή και να επιταχύνουν τη θεραπεία των πληγών τους. Στη Ρωσία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως συστατικό της διατροφής των αστροναυτών. Το 1929 έγινε η πρώτη βιοχημική ανάλυση των συστατικών του. Oι πρώτες κλινικές δοκιμές για τις θεραπευτικές χρήσεις του φυτού ξεκίνησαν στη Ρωσία τη δεκαετία του 1950. Τη δεκαετία του 1970 συμπεριλήφθηκε στον επίσημο κατάλογο των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη Ρωσία και την Κίνα και τα επόμενα χρόνια συμπεριλήφθηκε στους επίσημους φαρμακευτικούς καταλόγους των χωρών όπου καλλιεργείται. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές μελέτες, κυρίως στη Ρωσία και την Ασία, που έχουν φέρει στο φως την πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει και την ευεργετική τους δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Θεραπεύει και... τη φύση
Το πυκνό ριζικό σύστημα του ιπποφαούς και η αντοχή του σε άγονες και δύσκολες συνθήκες (κρύο, αλάτι, φτωχά εδάφη) είναι οι λόγοι που ο θάμνος αυτός φυτεύεται συστηματικά σε καμμένες περιοχές για να εμποδίσει τη διάβρωση των εδαφών, όπως π.χ. σε μεγάλες εκτάσεις της βόρειας Κίνας, όπου παράλληλα οι καρποί του συλλέγονται και αποφέρουν κάποιο εισόδημα στους ντόπιους πληθυσμούς.



190 ωφέλιμα συστατικά!
Συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» (super foods), μερικές από τις οποίες είναι: η σπιρουλίνα, η αλόη, η γύρη, το τζίνσενγκ, το κερί του ζαχαροκάλαμου, η χλωρέλα, το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου. Σύμφωνα με ρώσους και κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Oι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Σύμφωνα με τους μελετητές, το σημαντικότερο επιστημονικό εύρημα για το ιπποφαές δεν είναι μόνο ότι περιέχει πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και το ότι τόσο οι συγκεντρώσεις τους όσο και ο συνδυασμός τους έχουν συνταιριαστεί από τη φύση με τέτοιον τρόπο, ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Γεμάτο αντιοξειδωτικά
Το ιπποφαές περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών συστατικών που δρουν προληπτικά κατά της γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων περιέχει:
Βιταμίνη C: Συνεισφέρει στην απορρόφηση του σιδήρου, βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου στο δέρμα, στην επούλωση των πληγών, στην επανόρθωση των ιστών και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
Βιταμίνη Ε: Επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, βοηθά στην οξυγόνωση των ιστών και ενισχύει το γεννητικό σύστημα. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών και προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση.
Βιταμίνη Α: Διατηρεί την υγεία των ματιών και του δέρματος.
Όλα τα μεταλλικά στοιχεία: Ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Είναι απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία. Όπως και οι βιταμίνες, δρουν ως καταλύτες σε πολλές βιολογικές αντιδράσεις και οι λειτουργίες τους είναι αλληλένδετες. Το σελήνιο και ο χαλκός έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Καροτενοειδή: Αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την οξείδωση των κυττάρων και την καταστροφή τους. Το ιπποφαές περιέχει β-καροτένιο, που είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, καθώς και λυκοπένιο (αντικαρκινική δράση), α-καροτίνη, ζεαξανθίνη (πρόληψη κατά της γεροντικής ωχράς κηλίδας) και λουτεΐνη. Πολλές φορές το ιπποφαές, ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται, περιέχει καροτενοειδή σε μεγαλύτερες ποσότητες από κάθε άλλο φυτό.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Συγκεκριμένα: ω-3 (λινολενικό οξύ), ω-6 (λινελαϊκό οξύ), ω-7 (παλμιτελαϊκό οξύ), ω-9 (ελαϊκό οξύ). Το ιπποφαές θεωρείται από ρώσους και κινέζους επιστήμονες η πλουσιότερη πηγή φυτικών λιπαρών οξέων, που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, περιορίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα και έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Το ω-7 λιπαρό οξύ είναι κυρίως ζωικής προέλευσης. Έχει εντοπιστεί μόνο στο έλαιο του φυτού μακαντέμια, αλλά σε συγκεντρώσεις 2 φορές χαμηλότερες από αυτές που έχουν βρεθεί στο ιπποφαές. Το ω-7 έχει αντιική, αντιβακτηριδιακή, επουλωτική και αντιγηραντική δράση.


Είναι και πηγή...
...βιταμινών του συμπλέγματος Β: Βοηθούν στην καλή λειτουργία
του νευρικού και μυϊκού συστήματος, αλλά και της καρδιάς. Συμμετέχουν στη σύνθεση των ενζύμων και στο μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Βοηθούν στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή, φροντίζουν για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.
...βιταμίνης D: Βοηθά στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου στον οργανισμό και την ενσωμάτωσή τους στα οστά, συμβάλλοντας στην υγεία τους.
...βιταμίνης Κ: Παίζει καθοριστικό ρόλο στην πηκτικότητα του αίματος
και βοηθά στο σχηματισμό των οστών και στην ανασύστασή τους.
...β-σιτοστερόλης: Ανήκει σε μια ομάδα στερολών που υπάρχουν μόνο στα φυτά. Έχει αποδειχθεί ότι μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες φυτικές στερόλες μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα. Επίσης, δρα προστατευτικά από την υπερπλασία του προστάτη, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύει από τον καρκίνο.
...φλαβονοειδών: Πρόκειται για ουσίες που συναντάμε μόνο στα φυτά και έχουν παρόμοιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες με αυτές των βιταμινών C, Ε και Α.


Τι προσφέρει στον οργανισμό
1. Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών.
2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο.
3. Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους.
4. Ρύθμιση του μεταβολισμού.
5. Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn.
6. Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.
7. Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος. 8. Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία.
9. Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
1O. Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης.
11. Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα.

Τι θα βρείτε στην αγορά
● Αποξηραμένο φυτό σε καταστήματα που πουλάνε βότανα, για να φτιάξετε αφέψημα ή έγχυμα.
● Το έλαιο του φυτού, που προκύπτει από την έκθλιψη των καρπών του. Περιέχει τα θρεπτικά συστατικά στην πιο ισχυρή τους μορφή. Χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων (εξωτερική επάλειψη) και για την τόνωση του κυκλοφορικού (πίνοντάς το διαλυμένο σε νερό ή χυμό).
● Συμπυκνωμένο χυμό, που προκύπτει από την πολτοποίηση των καρπών και των φύλλων του φυτού και έχει πιο ήπια δράση από το έλαιο. Είναι κατάλληλο για την τόνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού.
● Κάψουλες: Πρόκειται για το ξηρό εκχύλισμα των φύλλων και των καρπών του φυτού. Είναι πιο εύκολο στη χρήση και έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, κυκλοφορούν κάψουλες που περιέχουν έλαιο ιπποφαούς.
Αναζητήστε τα σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, μεγάλα φαρμακεία ή φαρμακεία που πουλούν φυτικά φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα.

Η σωστή δοσολογία
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό, ώστε να σας υποδείξει την κατάλληλη δοσολογία για την περίπτωσή σας. Διαφορετικά, αν απλώς θέλετε να τονώσετε τον οργανισμό σας, μπορείτε να πίνετε αφέψημα ή έγχυμα 2-3 φορές την ημέρα ή να παίρνετε 1 κάψουλα την ημέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να πίνετε 2 κουταλάκια σιρόπι διαλυμένα σε ένα ποτήρι χυμό ή νερό 3 φορές την ημέρα. Το έλαιο χρησιμοποιήστε το μόνο αφού συμβουλευτείτε ειδικό. Επίσης, φροντίζετε κατά καιρούς να χρησιμοποιείτε το ιπποφαές, όπως και όλα τα φαρμακευτικά βότανα, σε όλες τις μορφές που κυκλοφορούν στην αγορά, ώστε ο οργανισμός σας να επωφελείται στο μέγιστο από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.



Φτιάξτε
Αφέψημα: Βάζετε σε 1 μπρίκι 1 κούπα νερό και προσθέτετε 4-5 καρπούς ιπποφαoύς. Βράζετε το αφέψημα για 3-5 λεπτά, το αφήνετε να κρυώσει και το πίνετε.
Έγχυμα: Βράζετε σε ένα μπρίκι 1 κούπα νερό, κατεβάζετε το μπρίκι από τη φωτιά και προσθέτετε 4-5 φυλλαράκια αποξηραμένα φύλλα. Τα αφήνετε 5-7 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε.




Ευχαριστούμε για τη συνεργασία το δρ. Μιχάλη Κυριακίδη, πτυχιούχο Ιατρικής, φυσικοπαθητικό, σύμβουλο διατροφής.
www.vita.gr

Σακχαρωδης διαβήτης

Ένα στα τέσσερα παιδιά κι ένας στους τέσσερις ενήλικες είναι υπέρβαροι, ενώ τα ποσοστά του σακχαρώδη διαβήτη τύπου δύο, τον μέχρι πρότινος χαρακτηριζόμενο ως διαβήτη των ενηλίκων, φτάνουν το 33% με 45% των νεοδιαγνωσθέντων περιστατικών στους εφήβους.

Τα παραπάνω τόνισε η κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος Αμαλία Γιωτοπούλου, κατά τη διάρκεια της επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα «Μεσογειακή διατροφή: Από τη θεωρία στην πράξη», που έγινε χθες στην Αθήνα από τα Κέντρα Μεσογειακής Δίαιτας - Διατροφής Mediterranean Diet.

Σύμφωνα με την κ. Γιωτοπούλου η παχυσαρκία στην παιδική και την εφηβική ηλικία συμβάλλει σ’ ένα εύρος άμεσων, αλλά και μακροχρόνιων προβλημάτων, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση, άπνοια ύπνου, μυοσκελετικά, γαστρεντερικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Υπέρβαρα παιδιά, ειδικά άνω των 7 χρόνων, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα κατά την ενήλικη ζωή. Η συχνότητα εμφάνισής τους στα παιδιά σ’ όλο τον κόσμο ενδέχεται να αυξηθεί έως και 50% στα επόμενα 15 χρόνια.

Αρχείο Αναρτήσεων